lördag 17 november 2012

Allas röst oavsett tillgång på pengar ska väga lika tungt


I en demokrati säger vi att allas röst väger lika tungt, sen vet vi att en del har mer kulturellt- och socialtkapital beroende på var och i vilken familj man råkar födas i. I demokratiprojektet har man på olika sätt arbeta för att minska ojämlikheten t ex med allmän obligatorisk grundskola.
Att de med förmögenheter har haft större möjlighet att göra sina röster hörda än dem utan är också ett stark mönster som man med generella välfärdsåtgärder har försökt att begränsa. Barnbidrag, rätt till dagis, kommunal fritid är åtgärder för att öka jämlika förutsättningar
Idag finns en stark idé om att vi som konsumenter kan göra skillnad genom att välja och köpa, vilket ju å ena sidan är sant men i verklighetens vardag så är den demokratiska obalansen mellan människor med olika inkomster stor och för den som knappt eller inte alls får ekonomin att gå ihop i slutet av månaden är valen inte så stora och därmed är deras påverkans möjligheter minimala.
Är det ofrånkomligt att rika får bestämma mer än fattiga? Är det rimligt att mer pengar också berättigar till mer inflytande över samhällets form och utveckling?
Jag tycker inte att det ska vara så. Idag styr i alltför hög grad kapitalstarka personer och företag och de har stärkts sedan 80- talet då den nyliberala politiken tagit ett fast grepp på hur man politiskt prioriterar, man har släppt löst marknaden (som är viktig på många sätt) i alltför hög grad anser jag. 
Jag vill ha en samhällsstyrd infrastruktur, idén om att konkurrens alltid är bra är förlegad. Däremot är god styrning, ledning och brukarnas inflytande väldigt viktigt. Men det krävs ett ständigt problematiserande och utvecklande av samhällsägda verksamheter så att de inte stagnerar.
Jag vill att vi ska arbeta för en trygg bas och ett så jämlikt samhälle som möjligt. Inte ett samhälle där de rika har mer makt och inflytande. Vi behöver deras talang men vi behöver lika mycket alla andra människors talanger. 
Det funderar jag så här på lördagsmorgonen efter att ha läst artikeln i Svenska Dagbladet: Balansera kapitalism och demokrati handlar om politisk vilja.

1 kommentar:

Unknown sa...

Mycket bra inlägg.
//Andreas
thefeedblog.se