söndag 25 november 2012

Insamling av värmeelement!


Välgörenhet eller solidaritet, Hjälpfonden SAHI  Studenternas och akademikernas internationella hjälpfond i Norge har satt i gång en debatt om bistånd. De har gjort en kampanj med en ironisk musikvideo där afrikaner drar igång en insamling av värmeelement för att de vill förhindra att norrmän får köldskador.

Hjälpfonden har fyra mål med filmen:
• Bistånd ska inte baseras på enkla stereotyper.
• Skolor och medier ska ge bättre information om vad som pågår i världen.
• Medier måste visa respekt.
• Ett reellt behov måste ligga till grund för biståndsprojekt – inte bara ”goda intentioner”.

Man kan ju inte sätta emot att det behövs kampanjer för att bryta igenom, påminna och få folk att bidra vid katastrofer och för att stödja en positiv utveckling och det är säkert en balansgång ibland, men det behövs verkligen att man problematiserar och lyfter blicken så att det stödet inte bygger goda intentioner utan på kunskap och reella behov. 
De får heller inte bli så att i kampanjer leder till att de stereotypa bilderna om andra länder och områden förstärks. De är både kränkande och kontraproduktivt. Det riskerar dessutom att spä på ett "vi och dom" tänkande som ligger som grund för främlingsrädsla och rasism.

1 kommentar:

Äventyret framtiden sa...

Jag såg en smått raljerande you-tubefilm om just den här saken tidigare, då afrikanerna samlade värmeelement åt norrmännen.
Tänkvärt fastän skrattretande. Vi tänker allt för mycket dom och vi, precis som om vi vore skapelsens krona.