måndag 29 oktober 2012

Att skapa film en fantastisk lärprocess

I lördags var det utöver sossekongress filmpremiär på ungdomsfilmprojektet Fina Moln som ABF-Åland har stöttat. Jag hade förmånen att vara på båda tillställningarna. På filmpremiären har jag i uppdrag att hålla ett kort tal så här var blev det:
Hej, jag arbetar som verksamhetsledare på ABF - Åland. ABF – Åland är ett av de två bildningsförbunden som finns på Åland. Utöver det traditionella bildningsuppdraget med kurser studiecirklar och föreläsningar stödjer vi också dom som har en dröm och ide om något projekt eller arrangemang om vi kan se att det också finns ett bildnings del i.
Detta är vårt fjärde ungdomsfilmprojekt som vi på ett eller annat sätt stött och coachat ”Fåglarna tittar på oss”, ”Flyga utan vingar”, ”En gång hjälte” och nu ”Fina moln”.
Det är för oss en glädje att se hur unga människor både lära sig nya saker har kul och producerar fantastiska filmer. 
Vi har också mött många vuxna tror att det är vi som gjort jobbet, dom är misstänksamma har dom verkligen gjort projektplanen själva, skrivit manus eller sökt pengar, vem har lärt dem filma, men vi har hjälpt till och i det här projektet mest hjälpt till med själva administrationen och coach och uppmuntra projektledaren.
Ungdomar precis som alla andra människor som blir tagna på allvar och får ansvar och möjligheter kan göra stora och viktiga insatser.
Det här gänget med Simon Holmström som projektledare har gjort ett fantastiskt jobb som vi snart ska få det synliga resultatet av. Men jag vill framhålla att allt som det här gänget har lärt sig i arbete med att ta fram manus, hitta andra ungdomar som vill vara delaktiga, filmandet, slutproduktionen och marknadsföringen är minst lika viktigt. Hur mycket dom har lärt sig det fattar nog varken ni , dom eller jag. Att skapa en film är en fantastik lärprocess. 
Jag hoppas att fler unga ser ABF-Åland som den resurs vi vill vara, att de fortsättningsvis kommer unga och gamla med sina idéer och drömmar som vi på något sätt kan hjälpa till att förverkliga.
ABF-Åland har som ledord samarbete och att se möjligheter. Vi tror också att kunskap ger makt och att möten med andra i en kreativ miljö ger människor både självkänsla och självförtroende. Därför är vi glada över att vi haft förmånen att stödja gänget bakom Fina Moln och jag ser fram emot att se filmen.


Inga kommentarer: