tisdag 27 november 2012

Kan man renovera eller bygga utan en kravspecifikation?


Att vara aktiv i kommunalpolitiken är inte lätt och ge en mycket huvudbry.
Annagården är nu mögelbehandlad. Enligt mig mot bättre vetande, men, men.

Nu står kommunen inför nya utmaningar att ta ställning till, man kan som man gjort hittills tycka att de underlag som finns sen tidigare räcker eller ta fram en proper kravspecifikation, vilket tar tid. Men kan man renovera eller bygga utan en sådan? Kommunteknikern menar att jobba utan en sådan innebär många risker. För mig blir det lite som att kasta pil utan piltavla. 

Hur kan det vara så här varför kommer detta upp nu, när vi snarast behöver nya lokaler? Vi vet alla att  både åldringsvård och dagis kämpar med oändamålsenliga tillfälliga lokaler. Renoverings planerna är flera år gamla det verkar som att man har utgått ifrån de hus man har och sen haft en arkitekt som tillsammans med personalen gjort en ritning. När arbete påbörjades har det dock visat sig att huset varit i mycket sämre skick än man trott och nu står vi inför ett beslut om det är värt att renovera för att användas till det de var byggt till eller om man ska bygga ett nytt mer ändamålsenligt hus för åldringsvård och dagis. 
Tron på att det blir billigast att renovera är stark i fullmäktige och en beställning på en prislapp på det har beställts. Jag och resten av styrelsen hade velat ha en utredning också över ett nybygge men fick avslag på det i fullmäktige. Dagens tidspress gör att de flesta tycks villa hoppa över stadiet att ta fram en krav specifikation.
Ska kommunen tänka långsiktigt eller ska man snabbt fixa till huset som tycks vara majoriteten i fullmäktiges väg.
Jag anser att man som kommun MÅSTE tänka långsiktigt och ska ta fram en krav specifikation för att kunna ta ställning till om en renoverad Annagård verkligen kan motsvara de behovs som verksamheten har. Varför renovera om det sen blir ett hus som kostar massor pga av energikostnader, personal, underhållskostnader,över eller under dimensionering.

Som jag ser det finns ett vägval att göra:
1 Begära en kravspecifikation och ha ett mer långsiktigt perspektiv. En lättare krav spec tar ca 3 månader att ta fram, 
2 Fortsätta som nu med en ambitionsnivå (bara fixa huset, ändra det mest trängande) med de många risker som finns t ex att priset blir ungefär detsamma och kommunen sitter med ett hus med ständiga problem och höga löpande kostnader.

Jag anser att vi behöver en kravspecifikation när arbetet nu visat sig bli så omfattande, får se vad andra anser. Det är ett obekvämt beslut då tiden är en viktig aspekt, men en lite fattig kommun måste tänka långsiktigt, vi har inte råd att hasta även om det frestar på.

Inga kommentarer: