onsdag 21 juli 2010

Mediernas val av ord

Att kvinnor behandlas tuffare, blir förminskade, osynliggörs och ofta objektifieras i media, har länge varit ett faktum.
Häromdagen hade
DN en intressant artikel som synliggör hur olika Mona Sahlin och Fredrik Reinfledt behandlas. Professor Sverker Sikström
vid Linnéuniversitet har genom textanalysföretaget Saplo undersökt vilka ord som används tillsammans med Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. De har utgått ifrån ett slumpmässigt urval av artiklar från svenska dagstidningar.

Reinfeldt förknippas med ord som global, mänskliga, ordförandeskapet, toppmötet, EU, FN, Putin och Kina. Sahlin kopplas till ord som bra, spännande, kongressen, partiet, Bodström och Karlstad. Beskrivande ord kopplade till Sahlin är ofta värdeladdade. Många är positiva, men det finns också en del negativa. Motsvarande ord för Reinfeldt visar på ett internationellt humanitärt fokus, där handlar det mer om sakfrågor.

Sikström menar att journalister har ett stort ansvar för den bild vi gör oss av olika politiker . Det är via medias beskrivningar som vi får kontakt med politikerna; det blir de här orden vi associerar dem med.

Jag har en bild av att det blivit bättre både i Sverige och på Åland, men det är raffinerade mönster som inte så lätt går att se även om man jobbar med det, det behövs systematisk forskning och journalister som arbetar med sin egna stereotypa föreställningar för att sluta behandla manliga och kvinnliga politiker olika och även om media ofta ropar "skjut inte på budbäraren" så bör de ständigt gransak sig själv för de har en betydande roll. Sverker Sikström konstaterar i DN artikeln att att undersökningar i USA efter valet 2008 visar att mediernas ordval faktiskt påverkade valtutgången.
De tål att tänka på.

Inga kommentarer: