fredag 2 juli 2010

Färre arbetsplatser i skärgården!

Samtidigt som den finska riksdagen röstar för utbyggnad av kärnkraften med bland annat argumentet arbetsplatser (vilket är både tokigt kortsiktigt och hemskt), så vidtar Ålands landskapsregering besparingsåtgärder som dramatiskt minskar arbetsplatser i Ålandsskärgård. Med rubriken "Nu bjuds Åva-Jurmo trafiken ut" kan man läsa i Ålandstidningen att man bjuder ut linjen på total entreprenad i hela EU. Jag är bestört! Utöver att vi redan sett vad entreprenad betyder i gammalt tonage och privata bolag som kan anställa folk på gränsen till de lagliga, så mister 6 personer jobbet, varav de flesta bor i skärgården. Trafikministern menar att dessa kommer att omplaceras, jag är inte helt säker på att de lyckas med alla och lika fullt försvinner 6 arbetsplatser. Trafikministern har sen för avsikt att privatisera ytterligare en linje Åva - Osnäs då försvinner ytterligare arbetsplatser.
Att Centern och Liberalerna monterar ned möjligheterna att bo och leva i skärgården står helt klart, minskad trafik och färre arbetsplatser är två delar som minskar möjligheterna i utvecklandet av en levande skärgård. Märkligast är att det är två ministrar (trafik och finans) som borde ha kunskap om vilka drastiska följder deras åtgärder får.
Det är bara att hoppas på att privatiseringen av trafiken faller på eget grepp, enligt uppgift är det väldigt svårt att finna tonage som passar för våra vatten, på Estland fick man ge upp privatiseringen men jag tror att deras vatten är grundare. Det känns verkligen tungt med den här situationen.

Inga kommentarer: