De diskuteras om lågpriskedjan Lidl kommer att ge Åland en lågprisaffär och om de åländska lågprisvaruhuset "Sparhallen" klarar konkurrensen.
Värre är Lidl har en dokumenterat dåliga människopolitik. De gör avtal med andra företag som skall leverera till så låga priser att arbetsförhållandena blir under allt vad man kan kalla en acceptabel nivå. Nyligen var en artikel i Arena där Wallraff avslöjar hur bröd bakas i ett kaos hos en kontrakterade underleverantör till Lidl.
När Lidl etablerade sig i Sverige 2003 var det en hård kamp om rätten att få organisera sig fackligt, facken vann matchen men tyckte att de hade en hel del att jobba med då Lidl i på flera områden hade en väldigt gammaldags syn på hur man behandlar anställda. Det finns också kritik mot Lidl vad det gäller avsaknaden av miljömärkta produkter i deras utbud.
Går man till andra länder där facket är svagt så är anställningsförhållandena helt andra än i Sverige och på Åland. I Tyskland och Tjekien har man spionerat på sina anställda. "Spioner" har satt upp kameror, transkriberat samtal i fikarum och författat extremt detaljerade underrättelserapporter, an man läsa i Dagens Industri.
Senast Lidl var uppmärksammat var när personal vid en Lidl-butik i Solna tröttnade på att hemlösa nattetid rotade efter ratad mat i butikens containrar och hällde frätande medel över maten. De var personalen och ledningen tog avstånd men de säger något om klimatet man arbetar i.
Är det ett sånt här företag vi vill ska etablera sig på Åland? Ett företag vars ledstjärna är BILLIGT oavsett om det går ut över människor, djur eller natur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar