tisdag 15 januari 2008

Ny lag behövs också i Finland

I Sverige förs nu äntligen debatten om könsneutrala äktenskap. Men när får vi den på Åland och i Finland?? Det är för mig en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati. Sökte runt på kyrkan i Finlands hemsidor men oerhört tyst var det om denna angelägna fråga.
För åtta år sedan slutade man att ha stadskyrka i Sverige, men äktenskapet. Men kyrkan har fortfarande uppgiften att förrätta vigslar som ju måste ses som en myndighets utövning.
Motståndet har bara känslomässiga grunder med någon diffus hänvisning till bibeln Det handlar om rädsla, det ska vara som det alltid varit - de ska vara som det alltid har varit. Men diskriminerande lagar kan inte få styra. I går gick två ledande KD-kvinnor Carina Liljesand och Nina Ekelund ut och markerade att de vill ha förändring och KDs Görna Häggblom kommer med ett riktigt bra förslag. I Dagens Arena lyfter man på debatten. En könsneutral samlevnadsbalk är just det som Sverige och Finland behöver - en samlad lagstiftning som inte diskriminerar utifrån kön, val av ceremoni eller samlevnadsform.

Inga kommentarer: