fredag 25 januari 2008

Man skulle önska en mer objektiv nyhetsförmedling

Intressant och trist hur media i Sverige skapar en nyhet/konflikt kring Mona Sahlins omöblering. Omöbleringar i regeringar är inget ovanligt. Göran Persson hann göra många sådan, de spekulerade då i media: vem skulle han välja och de valde ofta att lyfte fram att GP brukar göra oväntade val. När MS planerar förändringar, läcker folk inom partiet och media väljer att söka upp missnöjda som ifrågasätter.
De skulle vara mycket intressantare om media var mer objektiv och inte driver frågor själva. Media idag verkar ha som största intresse att skapa nyheter inte att spegla verkligheten. Det innebär att de alltför oftast spär på konflikter eller till och med skapar sådana . Dn väljer idag rubriker som Sahlin sparkar Nuder och "Mona Sahlin har ingen självklar auktoritet. Sveriges Radio väljer Kritik mot petning av Pär Nuder och SvD Sahlin skaffar en lojal andre man.
Även här på Åland finns samma fenomen, media valde t ex vid Centerns partiledarval, göra det till en konflikt och maktkamp mellan Britt och Veronika. Trist!
Bildvalen använder man ofta till att förstärka och demonisera.
Ett annat kapitel är medias fördumning men det ska jag skriva om en annan dag.

Inga kommentarer: