torsdag 6 december 2007

Cirkus

Förra helgen var SKUNK på kulturresa, där en del av den innebar att göra studiebesök och delta i en workshop hos Cikus Cirkör ute i deras cirkushall i Alby. Det var på uppdrag av projektet Kultur i skärgården som delegerat ett research arbete till förenigen. Vårt gäng skulle kolla upp och utvärdera om ett Nycikusprojekt skulle kunna vara något för de åländska skärgårdsskolorna.

Nycirkus kan beskrivas som en etablerad konstform som har vuxit fram ur ungdomskulturen på gator och torg. Den skiljer sig ifrån traditionell cirkus genom att den i föreställningarna blandar rockmusik, poesi, dans, akrobatik och nya sportredskap som rollerblades och mountainbikes. Nycirkus uppstår i mötet mellan cirkusteknik och andra konstformer och uttryckssätt. Nycirkus skapar möjligheter att mötas över alla gränser: nationella, organisatoriska, etniska, estetiska och ålders. Nycirkus får barn och unga att jobba med kroppen som uttrycksmedel för känslor, tankar och kunskap. Särskilt barn och ungdomar som har stort behov av att röra sig och använda sin kropp brukar fastna för den krävande cirkusträningen. Nycirkus förenar fysisk aktivitet med olika kultur- och konstformer, tex. dans, drama och musik. Det är ett uttryckssätt för alla oavsett förutsättningar, bakgrund och intressen.

Vi har ännu inte skrivit någon rapport men alla 8 tyckte att det var något att satsa på. Vi fick pröva jonglering och akrobatik av olika sort. Dessutom fick vi se när elever från Cikushögskolan tränade för en föreställning "Lilla sjöjungfrun".

Inga kommentarer: