Min vän från sydeuropa menar att de som prostituerar sig får skylla sig själva, att de kan välja annat. För mig ligger förklaringen i den extrema fattigdom som finns i Europa att prostituera sig är ett resultat av den desperation och misär som fattigdom föder och de drabbar de mest utsatta. Flera av mina bekanta i Finland menar att finska prostituerande själva väljer. Men för mig är det inte ett val utan ett desperat lösning och de gånger jag hört reportrar fråga prostituerade som i första skedet menat att det är ett ok yrke så är det sen ingen som vill att deras barn ska gå i mammans fotspår och i de flesta fall finns en bakgrund sv övergrepp. Största problemet är att de anses ok att män vill och kan köpa sex.
Legalisering eller förbud av sexköp två olika vägar som diskuteras.
Tyskland har valt legalisering, enligt Dagens Arena
”beräknas 700 000 människor vara prostituerade i Europa, en halv miljon av dem tros vara offer för trafficking eller tvång. Mer än hälften av samtliga prostituerade finns i Tyskland. Sedan 2002 har en explosionsartad ökning av sexhandeln skett när bordeller legaliserades. Nära 400 000 personer säljer sex i Tyskland. De flesta är kvinnor runt 20 år, nästan alla kommer från Rumänien. En tysk socialarbetare beskriver det i programmet som en laglig slavmarknad. ”En dag kan det vara tio, en annan trettio”, berättar en 21-årig rumänska om hur många män som köper hennes kropp. En normal dagsinkomst ger henne mellan 100-150 euro. Det motsvarar hennes mammas månadslön i Rumänien, säger hon. Bordellerna i Tyskland drivs som vilket företag som helst. Utbudet har blivit större än efterfrågan vilket gör att ett sexköp i Stuttgart kan kosta så lite som 10 euro. Så lite är alltså en människa värd.”
En sexköpslag vill minska omfattningen av sexköp, ändra attityder till sexköp, minska människohandeln relaterad till sexhandel och vara förebyggande. Den säger det som borde vara självklart: att ingen människa ska ha rätt att köpa en annan. Där man har legaliserat prostitution har man inte kunnat visa att vare sig efterfrågan eller stigmatisering av prostituerade har minskat.
Om vi tror på jämlikhet, kan prostitution aldrig försvaras och det måste visa sig i lagstiftning men också i politik och direkta stödåtgärder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar