tisdag 21 april 2015

De finska riksdagvalet

Resultaten från de finska riksdagsvalet var väl OK här på Åland, Sara Kemetter som Socialdemokrat jobbade hårt och gjorde en fin kampanj och resultatet utifrån förutsättningarna var helt ok som jag ser det. Mats Löfström som satsat enormt och haft en stark och aktiv stödgrupp kan jag bara önska lycka till, tror säkert att han kan göra ett bra jobb för Åland.
De finlandssvenska socialdemokraterna höll ställningarna, ordförande Maarit Feldt-Ranta fortsätter i riksdagen och Steven Frostdahl som suppleant. Men de minskade stort med nästan 4000 röster jämfört med förra valet.
Resultatet i för hela Finland är desto sorgligare. Att Sossarna SDP skulle gå bakåt trodde nog de flesta, att sitta i koalitionsregering med regeringsmakt ger ofta de resultatet, men partiet behöver också moderniseras och utvecklas. 

De man kan konstatera är att valresultat som helhet inte pekar på att Finnarna i stort vill ha någon förnyelse, de som jag anser skulle vara så viktigt. Jag menar att Finland behöver mer invandring, entreprenörskap och innovation. Inte värdekonservatism och tillbaks till rötterna.
Konstaterar att av 200 ledamöter är 117 män och 83 kvinnor (59 % och 41 %). Det beskrivs som historiskt att två riksdagsledamöter har invandrarbakgrund. En dominans bland ledamöterna finns av män 50+. Ålder behöver inte spela någon roll för vilka värderingar man har, man kan konstatera att Samlingspartiets ungdomsparti fick in t ex Wille Rydman, som kallar sig ”invandrarrealist” och Susanna Koski är super konservativ i Teapartyrörelsestil. Sannfinländarna, blev andra största parti med näst flest mandat i riksdagen. Partiet är populistiskt, rasistiskt, främlingsfientligt och värdekonservativt, till exempel anser 63 % av partiet att den nya lagen som ger homosexuella rätt att gifta sig borde rivas upp. Sannfinländaren Teuvo Hakkarainen blev återvald med över 5000 röster, det är han som bland annat uttalat att alla somalier och homosexuella borde borde tvingas flytta till Åland. Vänstern tappade två mandat och har nu bara har 12 mandat. Positivt är dock att den svenskspråkiga feministen Li Andersson blev invald med 15154 röster. Oroande är att 68 % av den nya riksdagen anser att det borde ordnas en folkomröstning om ett finländskt Nato-medlemskap och att Finlands nästa statsminister med största sannolikhet heter Juha Sipilä och är stenrik, lestadian och abortmotståndare. De ser inte så ljust ut de närmaste 4 åren.




Inga kommentarer: