tisdag 13 september 2011

Maximal nytta och vinst kräver problematiserande av normer!

Har läst om innovationer i ett temanummer av Genus. Många spännande aspekter på genus och innovation lyfts fram. Susanne Andersson är genusforskare på Stockholms universitet säger i en av artiklarna: ”att det homosociala spelet mellan män innebär missade möjligheter. En organisation som bara jobbar med väl etablerade manligt dominerade nätverk får inte tillräckligt inflöde av nya tankar och perspektiv och riskerar att gå miste om affärsnytta och marknader.”
Jag fick direkt bilder av den åländska eliten från olika stämmor som visats i media, Ålandsbanken, Ömsen, Alandiabolagen… det är en oändlig mängd herrar, herrar, herrar… De verkar inte som att de bolagen anstränger sig något nämnvärt att rekrytera kvinnor. Ganska märkligt kan tycka, de som arbetar för maximal nytta och vinst borde i mycket högre grad aktivt arbeta med att ha ett kritiskt perspektiv på sin egen organisation och verksamhet. Man måste utmana normerna och ifrågasätta hur arbetet organiseras om man ska ligga i framkant, de gäller företag såväl som skola, föreningsliv, etc. Till de behövs kunskap och vilja.
Ett bra redskap är att jobba med ett normkritiskt perspektiv. Ett normkritiskt perspektiv går ut på att vända på perspektiven. Att granska normen och se vilka fördelar man får av att tillhöra den eller hålla sig inom den.

Inga kommentarer: