lördag 17 september 2011

En maktkonflikt som handlar om mänskliga rättigheter

I vår samhällsstruktur tilldelas män mer makt på kvinnors bekostnad. Bakom det ligger en global idé om att vi ska organisera våra samhällen i väldigt hög grad utifrån kön. Utöver det ska män (som anpassar sig till den rådande normen) vara mer värda än kvinnor.

Det betyder att vi utifrån kön förväntas (vilja) göra och engagera oss i olika saker i samhället. I förväntningar på kvinnor finns bland mycket annat ett aktivt föräldrarskap, där kvinnor ska ta ansvar.

Den här maktbalansen och rollfördelningen presenteras för oss från de vi föds, som det naturliga och normala och resultatet blir helt olika makt och möjligheter för kvinnor och män. Förtryck och underordning liksom makt och överordning sätter sig i våra tankemönster, kroppar och i våra identiteter och komplicerar livet, diskriminerar både män och kvinnor.

Det finns en hel del annan maktobalans i vår samhällsstruktur med resultat ojämlikhet och diskriminering De tar sin utgångs andra grupper av människor som t ex dem med någon funktionsnedsättning, de inflyttade, unga eller icke heterosexuell och i alla dem inkluderas även könet begränsningar som drabbar alla på ett eller annat sätt.

Även de män som är maktvinnare far många gånger illa av dagens samhällsstruktur och kultur, men kvinnorna är de stora förlorarna i de flesta sammanhangen. Därför är fler kvinnor engagerade för en förändring.

När man lyfter på denna förståelse och uppfattning av hur samhället är konstruerat, får ju allt mer forskning synliggör hur detta tar sig uttryck idag, är det en hel del som är så starkt präglade av ett ojämlikhets tänk och en förhoppning om att vi redan lever i ett jämlikt samhälle så går helt i baklås ja en del blir tom blir aggressiva. Igår läste jag en artikel i SVD av Anna -Lena Laestadius Larsson på temat, när man läste kommentarerna blev man nästa mörkrädd. Jag kände att jag var tvungen att kommentera och stödja, de var första gången jag skrev kommentar på en större dagstidning. Brukar överhuvudtaget inte kommentera i dagstidningarna då klimatet där är så rått, men nu kändes det angeläget.

Inga kommentarer: