söndag 1 maj 2011

1:a maj


Den här dagen ska vi ingjuta kraft, lyfta fram sådant vi vill ändra på och det är också en högtidsdag. Många kan tycka att det är onödigt. Inget kommer gratis att vi har det så bra som vi har det idag beror på KAMP. Första maj är en dag för politisk mobilisering för arbetarrörelsen och svagare grupper och det finns gamla problem och nya att ta tag i.
Som skärgårdsbo är det ju trafiken, hälsovården och polisfrågan som är ständigt ett hot om försämring och som behöver förbättras.
Som kvinna är det orättvisor som handlar om mindre men viktiga frågor här hemma och stora orättvisor som drabbar systrarna i omvärlden.
Som ungdomsengagerad är det frågor om att unga ska tas på allvar och ge reella möjligheter till inflytande och ett bra liv.
Som miljöengagerad är det frågor om Östersjön, kärnkraften, växthuseffekten, koldioxidutsläppen…
Som människa är det att fattigdom både här hemma och i hela världen måste bekämpas och att främlingsrädsla, främlingsfientlighet och rasism måste bekämpas.
Ja det finns hur mycket som helst som vi människor måste engagera oss i och kämpa för och emot.

3 kommentarer:

Kora sa...

Kamp är ju ett rätt så laddat begrepp.
Visst svetsar den samman, därför att man har en gemensam målsättning. Vi har att tacka för en bra del av vår välfärd som har kämpats fram genom tiden.
Samtidigt tycker jag att det ligger nånting i satsen att kamp leder till motstånd och därmed krig, sen påminns jag om denna gamla Hippie-slogan "fighting for peace is like XXXXing for virginity"...
Klart består en viktig del av samvaron av konflikter. Och vanligtvis har alla parter nåt att bidra, alla har sin bakgrund o gör det som dom tror är bäst.
Från det perspektiv sett är det konstruktivare att fokusera på lösningar som tillfredsställer alla, genom att man informerar och har viljan att använda alla krafter och motivationer som finns till en ny gemensam målsättning eller gemensamma projekt.
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/705535/
Jag tycker det är bättre "vibes" som följer med samma positiva åtgärder, om man väljer att undvika laddade begrepp.

Glad Valborg!

Mia Hanström sa...

Ja, visst är det bra med samförstånd, förståelse och visst måste man arbeta för det, men kamp och strid av olika slag. Det behöver inte handla om krig eller fysisk strid, även om vi idag ser att det tydligen ibland också måste användas. I de är jag mycket kluven det är lätt att säga att man är emot all typ av våld men när jag tänker på t ex Rwanda eller Libyen så ser jag ju att de verkar behövas, tyvärr.
Ord som blir negativt laddade handlar alltid om förändring och då är frågan, ska motståndarna till utveckling få tolkningsföreträdet och "demonisera" ord se på t ex feminist, miljöaktivist, jämställdhet, omorganisering. Jag tycker inte att den som tar kamp för t ex sina rättigheter ska behöva hitta på nya ord, utan vara stolt och glad över sin kamp. Jag skulle önska att många fler tog kamp för sådant som de tycker är fel istället för att gnälla, pottra och tycka att alla andra gör fel.

Anonym sa...

Det finns så mycket kvar att gör innan vi lämnar över till nästa generation