fredag 27 maj 2011

Misstänkligörande en effektiv härskarteknik!

Häromdagen blev ABF-Åland och därmed jag plötsligen inblandad i en Facebook diskussion som jag upplevde som märklig och obehaglig. Det blev i sin tur en nyhet i Ålandstidningen. Där det plötsligen också kom att handla om mig!
Bakgrund: Camilla Gunell, Socialdemokraternas ordförande hade skrivit på FB: "Kom ihåg kandidatträff i kväll alla intresserade! Om självstyrelsen och ekonomin. ABF kl. 19.00." Mats Perämaa (lib) ifrågasatte detta.
Jag svarade då: "Alla som vill lära om Socialdemokraternas politik är välkomna : ) Alla ABFs medlemsföreningar kan arrangera kurstillfällen och studiecirklar, men ABF är öppet även för andra som har goda idéer och för fler medlemsföreningar. Skulle gärna se fler politiska föreningar som medlemmar och stödja dem i deras bildningsverksamhet."
Sen började ett ifrågasättande från fler t ex Roger Jansson (m) hävdade att ABF använde skattemedel till Socialdemokraternas valkampanj och att det var olagligt. I tidningen lyftes det fram att jag som arbetar med ABF de facto ställer upp som kandidat för socialdemokraterna.

Det är så trist med detta misstänkliggörande, det är destruktivt och gör att folk blir rädda att göra fel. På andra ställen i norden är det självklart att även partiernas bildningsverksamhet går genom studieförbunden, den blir både bättre och proffsigare. Tänk om tidningen istället för att insinuera att jag gynnar mitt eget parti istället skulle undersöka hur alla partierna skolar och stödjer sina kandidater och medlemmar, eller skulle göra en artikel om ABF och vår mångsidiga verksamhet som vi är mycket stolta över.

Jag vill här lyfta fram några klargöranden:

* ABF har 23 medlemsföreningar som betalar medlemsavgift, en av dem är Ålands Socialdemokrater.

* Socialdemokraterna frågade om de kunde hålla 4 utbildnings/diskussionstillfällen med huvudmålgrupp nya kandidater, på teman: Självstyrelsens utveckling, Miljö och hållbar utveckling, Ekonomi och näringsliv, Nordisk välfärdspolitik och åländsk socialpolitik. Det var varken någon form av interna partimöten eller valpropagandamöten utan bildningstillfällen med inledningar, texter och fria diskussioner. Bildningsverksamhet som jag och ABFs styrelse bedömt ingå i ABFs bildningsuppdrag oavsett vilken medlemsförening som velat bearbeta dessa frågor.

* Att det blir möten som tar sin utgångspunkt i socialdemokratisk ideologi och politik när socialdemokraterna arrangerar en bildningskväll ser jag som självklart, precis som Litteraturföreningen kan göra temakvällar om litteratur som är deras huvudfokus eller Kulturföreningen Katrina gör föreläsningar om opera. Varför en ideell förening som också ställer upp i val skulle vara diskriminerad från detta förstår jag inte.

* Jag har varken som privatperson eller anställd av ABF varit inblandad i arrangerandet eller i själva träffarna.

* Varken Socialdemokraterna eller någon har fått pengar för dessa bildningstillfällen.

* Socialdemokraterna har, precis som alla våra medlemsföreningar, rätt att hålla sina bildningstillfällen i våra lokaler.

* Vi har inte på Åland eller någon annanstans i norden ett förbud för partierna att vara medlemmar i bildningsförbundet. Däremot är bildningsförbunden partipolitiskt obundna. Vilket gör att vilket parti eller förenings som kan skriva under på målsättningen är välkomna som medlemmar.

* Vi har heller inget yrkesförbud för politiskt aktiva att ha eller ta jobb inom bildningsverksamheten.

* ABF ska uppmuntra till bildning på olika sätt men vi är mycket restriktiva med att ge direkta bidrag till organisationerna. ABF värderar noga vad och hur vi använder det för att de ska göra störst nytta i bildningens tjänst. Vi har t ex valt att ha samarbete i fokus, dels för att nå ut bredare med varje arrangemang och dels för att det blir mer ekonomiskt.

* Jag tror att alla partier skulle ha nytta av och att Åland skulle må bra av att partierna var medlem i ett av de två bildningsförbunden.

Misstänkliggörande är en härskarteknik, den fungerar bra att använda av media och de som samhället givit makt. Det är mycket krävande för en person eller organisation att bli utsatt för det. Ofta har de som gör det andra syften är det frågan gäller.

5 kommentarer:

Simon Holmström sa...

Jag kan faktiskt inte hålla med dig den här gången. Dina argument ter sig mystiskt objektiva efter din kommentar på FB om att alla som vill lära sig om socialdemokratisk politik ska komma till ABF och bilda sig.

Men en av de värsta sakerna enligt mig är att ni bara bjudit in socialdemokrater/en från röd ungdom att sitta i panelen vid ert evenemang om hållbar tillväxt. Då är det i högsta grad ni som valt vilka som ska sitta i en sådan panel och det är oacceptabelt.

Thorsten sa...

För en observatör känns det att hela det åländska samhället genomsyras fortfarande av svågerpolitik - trots allt prat om globalisering.

Enligt ÅSUBs statistik är i dagsläget (2009) nästan 5% av Ålands befolkning födda utanför Norden. Tendensen är ökande speciellt in den yngre generationen.

Man kan fråga om det inte är för Ålands bästa att integrera just den här befolkningsdelens kunskapar och synvinklar istället för att fortsätta med gamla svågerpolitiken som vanligt.

Bildningsarbete är ett bra sätt att börja den här processen. T.ex. genom att välja lämpliga former: hierarkifria diskussioner vid runda bordet istället för styrda paneldiskussioner.

Carina Aaltonen sa...

Bra inlägg Mia. Viktiga saker du tar upp.

Sen Simon är det väl inte så konstigt att evenemanget om Hållbar ekonomi har representanter Socialdemokrater samt Röd ungdom i panelen. Det är ju från dessa som önskemålet om att ta upp temat kommer.

Tänk om jag skulle bestämma vilka som inte får vara med i den film som ni ska göra i sommar? Hade du inte tyckt att det hade varit oacceptabelt?

Mia Hanström sa...

Ett klargörande, Natur och Miljö är också tillfrågade om att vara med i arrangemanget och att ha förslag på reflektör, men jag har ännu inte fått något slutgiltigt svar.

Carina Aaltonen sa...

Det är bra med klargöranden! Hoppas att Ålands natur & miljö kommer in med en reflektör. Jag vet att Gunda Åbonde talade varmt för Christer Sannes tankar om tillväxt och välfärd efter Sannes föreläsning på Åland i december 2009. Tror att det den gången handlade om "lycka och konsumtion". Här är en bra artikel han har skrivit. http://www.dn.se/kultur-noje/essa/vi-kan-leva-utan-tillvaxt