onsdag 11 maj 2011

Åsnor på Kreta

Semestern på Kreta börjar lida mot sitt slut, vila, utflykter, mycket god mat och många skratt har präglat denna vecka. Idag är det tydligen storstrejk i Grekland, märks inte av här men i värsta fall känner vi av sviterna efter den när vi ska flyga hem imorgon. Det är stora kontraster här vi har varit i små till synes halvdöda bergsbyar som förmodligen kämpar med samma problem som vi i skärgården. Och vi har bott på de stora hotellkomplex som Vingresor har byggt upp, vilket gjort att den lilla fiskebyn gått från 100 invånare till 700.
Kretas odlingar av oliver men också grönsaker är stora, men de har som på så många andra platser ändrats karaktär och åsnorna som tidigare varit arbetskamrater börjar bli överflödiga. När de inte längre är behövda eller fortfarande är behövda men inte är så effektiva som man skulle önska så behandlas de inte så väl som det borde. Inte alltid tidigare var det så bra för dem då kyrkan spritt en idé om att djur inte lider!!!
Igår besökte vi därför ett Sanctunery för åsnor. Alistair and Suzanne från England och Scotland flyttade hit och har idag ett 15 åsnor och en mula som de tagit hand om. De var ett enkelt och välskött ställe med två entusiaster som med små medel skapat ett vilohem för åsnor som farit illa, blivit övergivna eller på annat sätt hamnat i kläm. De hade också 5 övergivna hundar som de tagit hand om. Det är inte så lätt att få det och gå runt de har ett litet stöd från Englands organisation där det kommer hovslagare och veterinär som är specialiserad på Åsnor och far runt på Kreta för att söka upp och hjälpa till med åsnor. Dessa kommer också någon gång i året till dem och de kan ha mail och telefon kontakt när de har problem och behöver mediciner, de kunde också skicka bilder för att ha som utgångpunkt för diskussioner kring behandling. Många av åsnorna hade gamla skador som gav sig till känna några hade ständigt värk och fick medicin för det. Andra hade kommit med stora skador och en skygghet eller aggressivitet, men var idag relativt lugna och trygga. En av åsnorna var dock en ung busiga herre på 5 år (sista bilden) honom hade dom köpt i ett läge där han annars skulle hamnat på ett ställe som inte skulle varit bra för honom. Han var större än vår åsna Gunnar men kunde ha varit hans kusin : )
Kolla in www.walkwithdonkeys.com och bli kompis med dem på Facebook. Vill du stödja dem maila och få ett kontonummer.
Höet som är ett måste då ägorna inte räcker till som foder, kostar 12 € balen och de går åt 2,5 om dagen så de behöver allt stöd de kan få.








3 kommentarer:

Litteraturluppen sa...

Helt fantastiskt att det finns sådana människor som tar hand om åsnor som farit illa. Åsnor som är så gulliga. Det är en inspirerande historia, Mia.

viajera sa...

Härligt med semester och klimatombyte!
Håller med, jättebra att det finns de som engagerar sig i djuren.

Anonym sa...

Är lite tveksam till såna här Sanctunerys. Någonstans i mitt sinne finns det en varningslampa som blinkar turistfälla och ripp of. I Spanien fanns/finns något liknade för hundar och det var en utmärkt affär berättade en bekant.
Hoppas att jag har fel för alternativet är att åsnorna kommer med i den billiga korven som kött delen minimal men ändå existerande. så var slutade åsnorna sina dagar ?