fredag 11 december 2009

Mer rättvisa!

De ökade inkomstskillnaderna i Sverige är resultatet av ett politiskt val. De skriver Anna Fransson utredare på LO och Irene Wennermo arbetslivschef vid LO i en rapport som visar på utvecklingen fram till 2007. "De menar också att allt pekar på att skillnaderna har ökat ännu mer sedan dess. Studien visar att dessa skillnader till stor del är resultatet av politiska beslut. Det innebär därmed att makten finns att göra något åt de ökande skillnaderna Också detta är en fråga om ett politiskt val." De ser nog inte annorlunda ut på Åland, den globala ekonomin påverkar oss alla och politiken skiljer sig inte nämnvärt.
För mig blir det tydligt att någon måste ge röst åt orättvisor. Det är bra när grupper på olika sätt höjer rösten, förra helgen demonstrerade 7 DUV medlemmar för sina mänskliga rättigheter, häromdagen talade Ewa Ringvall i FST5 om de
unga sjukpensionerades och psykiskt handikappades situation. De handlar inte om att de är gnälliga eller besvärliga de handlar om att demokratin kräver ständiga påminnelser och uppvaknande för att olika former av orättvisor ska åtgärdas och de måste vi alla hjälpas att att lyfta på både de självklara och de som inte syns men finns.
Sen gäller det att de som sitter på olika maktpositioner lyssnar och formar en politik som inte utgår från deras verklighet utan tar in så många perspektiv som möjligt, där solidaritet, rättvisa och demokrati står i fokus.

Inga kommentarer: