onsdag 9 december 2009

Brittisk kampanj vill få föräldrar att sluta köpa rosa till flickor!


Bojkotta rosa leksaker! De tvingar bara in era döttrar i en snäv könsroll. Den brittiska Kampanjen Pink Stinks är häftig vid första anblick och syftet är bra, men de blir olyckligt det alltid är flickor och kvinnor som ska ändra på sig. Bara flickor blir tuffare bara flickor tar för sig bara flickor inte…

I Sverige
har Toys "R" Us i oktober-09 blivit fällda av Reklamombudsmannen pga diskriminerande och ojämlik reklam riktad till barn. Bara trist att de inte verkar vilja ändra sig. Det finns ett upprop mot Toys "R" Us könsdiskriminerande reklam med uppmaningen om att ge alla barn 100 möjligheter istället för 2.
I Nya Åland lyfte Nina Fellman i en ledare på hur stereotypt och gammaldags leksakskatalogerna är. Kanske vi skulle pröva och anmäla dem, för att få igång diskussionen.
Jag vill att både killar och tjejer får gotta sig i rosa och glitter såväl som svart och hårt.

2 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Det börjar sannerligen vara på tiden. Vi är rejält fast i "könsfärgandet" fortfarande.

Mia Hanström sa...

Från Mats Werner kommer denna kommentar: "Jag säger som jag brukar: Så länge butikspersonalen i barnsängsbutiken frågar föräldrar om det ska vara rosa eller blå änder på madrassvaret - OCH - föräldrarna svarar, spelar det väldigt liten roll vad vi gör senare i barnens liv. Det är på föräldrarnas grundläggande attityder förändringen måste ske och det kommer att ta generationer.
Mvh
MATS WERNER