tisdag 15 december 2009

I hög grad kosmetiska åtgärder

Igår hade vi Näringslivsnämndsmöte, bland annat diskuterade vi inskränkningarna i trafiken mellan Enklinge och Kumlinge (vajerfärjorna). Det känns verkligen orättvist!
I kommunen arbetar vi aktivt med att öka inflyttningen. Idag har vi flera barnfamiljer i Seglinge, glädjande är att vi idag har flera familjer utan anknytning som valt att flytta till Seglinge. Kommunens arbete med att knyta ihop kommunen till en enhet av fyra livaktiga öar fortgår. I detta är en väl fungerande färjtrafik grunden!
Förslaget från trafikministern är ett dråpslag! Förslaget innebär en arbetslös ungdom i kommunen, större otrygghet på kvällar och nätter för hela kommunen då de blir väntetider om man behöver hjälp av polis, hälsovård eller brandkår. Men det handlar också om ekonomi för en turlista innebär en hel del fördyrade kostnader för kommun och näringslivsidkare.
Trafikavdelningens förslag är sådant att vi inte ens kan se hur det, om det genomförs verkligen sparar, och genomför man det till punkt och pricka då rasar en hel del av infrastrukturen.
Jag har en bild av tjänstemännen försöker minska på kostnaderna och producerar förslag på beställning av pressade politiker, förslag som ser bra ut på pappret och som för vår del drabbar hårt.
Imorgon ska vi till Landskapsregeringen för att uppvakta och försöka få dem att förstå att de borde göra verkliga konsekvensanalyser innan de gör så här stora inskränkningar i en redan hårt kämpande byggd.
Intressant är också att den Landskapsregering som sagt sig vara skärgårdsvänlig, som har en finansminister som är skärgårdsbo och en trafikminister som är från skärågården, är den som leverera det hårdast och mest ogenomtänkta sparpaketen! Förslaget gällande de frigående färjorna ser ännu värre ut!
För den som menar att vi bara är emot, så vill jag bara vara tydlig med att vi under årens lopp kommit med mängder av förslag på förbättringar och inbesparingar, t ex senast föreslog vi turlista på Seglinge färjan redan i somras, ett förslag som tydligen hamnde i papperskorgen (som vanligt).

3 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Jag läste att Wrede i Brändö också är bekymrad över att skärgården håller på att dö. Skrämmande och ledsamt.
Det är lite likadant i "norra" skärgården. Vi blir litet bortglömda vi också fast vi har landsväg.
Periferihälsningar

Simon H sa...

Ja det är ju inte så jättetrevligt det där. Hur vill du att man istället ska göra och vad skulle man kunna spara i?

Mia Hanström sa...

Man måste tänka och planera mycket långsiktigare, inte håll apå som man gör, OJ nu måste vi spara, vad kan vi dra in på den här gången. Sak det fungera i framtiden både miljö och människomässigt så måste hela trafiken göras om. Jag är inte säker på att mina idéer är de bästa men något måste verkligen göras, annars kommer vi inte ha en fungerande trafik framöver. Tunnel är ingen lösning!, men kanske en uppdelning av person och varutransporter, ökad kollektivtrafik, bil- och liftningspooler…