onsdag 24 juni 2009

Litauen och homofobin

Förra tisdagen röstade en överväldigande majoritet i parlamentet i Litauen (67 för, 3 mot, 4 nedlagda) för en ny lag som förbjuder "främjande av homosexualitet". Enligt lagen, som ännu inte har trätt i kraft, kommer det att bli straffbart att sprida någon som helst information där hbt-personer eller homosexualitet framstår i positiv dager till barn och ungdomar under 18 år.
Denna lag riskerar att innebära censur på internet på ett eller annat sätt till exempel bibliotek, förbud mot böcker som behandlar homosexualitet och - inte minst - förbud mot heltäckande sexualundervisning i skolorna.
Detta får konsekvenser för vårt tjejgruppsarbete, där vårt material bland annat informerar om homosexualitet och en stor del av målgruppen är tjejer under 18 år.
I Litauen finns också planerar på en lag som kriminaliserar alla aborter, även om graviditeten har orsakats av våldtäkt eller incest. Litauen blir ett land som går bakåt istället för framåt i arbetet med mänskliga rättigheter.
Kampen för kvinnor rättigheter och för HBTQ personers lika rättigheter är oerhört viktig och behöver stärkas ytterligare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om det är demokratiskt grundade beslut som stöds av folket i majoritet...

Skall vi lägga oss i det då?

Och måste kritik av homosexualitet
kallas för homofobi?

Är det demokratiskt?

Mia Hanström sa...

Bara för att beslut är demokratiskt fattat betyder det inte att de inte kränker t ex en minoritet. Det finns det många erfarenheter av i historien.
Att inte ge information om och att osynliggöra homosexualitet kan enligt min mening inte ha någon annan grund en homofobi. Varför skulle de annars vara så farligt?