tisdag 30 juni 2009

Tjejgruppsmetoden och sexslavhandel

Min senaste krönika i Arbetarbladet.
Jag är nyligen hemkommen från Petrozavordsk där jag för Ålands Fredsinstitut tillsammans med kolleger från Litauen, Kaliningrad och Vitryssland presenterat vårt arbete med tjejgrupper som en metod att stärka tjejer. Projektet är en liten pusselbit i det förebyggande arbetet mot prostitution och sexslavhandel. Det jag gör är att utbilda tjejgruppsledare som sedan startar grupper, speciellt i de fattiga områdena där tjejer i är i den största riskzonen för att hamna i prostitution. Flickor i tonåren är den grupp som är särskilt utsatt för sexslavhandel. Tjejgruppsmetoden som vi också använder i Finland är en hälsofrämjande metod, en utvecklande fritidsverksamhet och en del i demokratibyggandet. Där man tränar att ta plats, säga vad man tycker, lyssna på andra och skaffa sig värderingar som bygger på att man problematiserat och reflekterat över dem och sen tagit ställning.
Demokratiutveckling en del i samhällsbyggandet och en del i att motverka sexslavhandel och prostitution. För mig innebär en välutvecklad demokrati bland annat att kvinnor har möjlighet att försörja sig, slippa övergrepp och slippa att bli sedda som objekt.
Sexslavhandel och prostitution är i mångt och mycket en fråga om män och manlighet och kvinnor och kvinnlighet. Forskningen visar att det är de så kallade normala vanliga männen som dominerar bland sexköparna. Obegripligt för mig, men i botten finns en medveten eller omedveten bild av att män har rätt att dominera kvinnor och att kvinnor skall finna till hands för mäns sexualitet. Kanske inte alla kvinnor, för i bakgrunden finns synen på kvinnor som antingen horor eller madonnor. De fina eller ärbara kvinnorna skall inte vara tråkiga men samtidigt inte för utmanande. Den balansgången är inte enkel, framförallt inte i tonåren.

Hur kan män vilja köpa sex av en kvinna?
En förklaring är att i prostitutionen ingår en affärsuppgörelse. Genom att distansera sig kan en man köpa sex av en prostituerad, samtidigt som han inte skulle kunna tänka sig att den egna frun eller dottern skulle prostituera sig. Han kan alltså utnyttja barn och kvinnor genom att intala sig att det är helt ok. Svårt för mig att förstå, men 13 % av de finska männen har någon gång betalt för sexuella tjänster och minst 500000 kvinnor säljs varje år till lokala prostitutionsmarknader i Europa.
Sexköp är ingen jämbördig affärsuppgörelse. Medelåldern på flickor som inträder i prostitution ligger på 13-14 år. 57 % av de prostituerade har varit utnyttjade sexuellt som barn och 49 % har utsatts för annan fysisk misshandel.
Med några få undantag kommer de prostituerade från fattiga förhållanden.
En finsk sexköpslag skulle tydliggöra att sexköp inte är acceptabelt. Den skulle vara en normativ lag som i första hand syftar till att förändra synen på kvinnor i samhället, det vill säga att kvinnor och sexualitet inte är en handelsvara.
EU och Finland har stora möjligheter att samarbeta med så kallade ursprungsländer för att ändra på att det som driver unga in i prostitution och sexslavhandel, men mycket lite görs.
Jag frågar mig VARFÖR? Vilka intressen är det som styr och t ex stoppade sexköpslagen i Finland?

Inga kommentarer: