tisdag 2 april 2013

Hur få fler kvinnor i politiken?


Inom socialdemokraterna på Åland jobbar vi ständigt med att utveckla vår politik. Vi jobbar med dagspolitiken men också med att utforma den framtida politiken. Därför har vi olika grupper som t ex de nyligen tillsatta om skolpolitik och jämställdhet. Det handlar inte om att misstro det som görs i dag utan att utveckla den egna politiken. I arbetet brainstormar vi, läser, reflekterar och lär nytt för att kunna lägga fram förslag för framtiden. Det här arbetet är en av de saker som gör att jag tycker att det är roligt att vara politiskt engagerad.
Inför arbetet i den jämställdhetspolitiskagruppen filar jag på råd till samhället och partierna kring hur vi ska kunna få fler kvinnor i politiken. Hade tänkt mig 10 men än så länge fått ihop 8, tar gärna emot fler : )
  1. Rekrytera minst hälften kvinnliga kandidater av dem som ska ställa upp.
  2. Arbeta med partiets mötesstruktur och arbetsklimat.
  3. Arrangera utbildning i mötesteknik.
  4. Utbilda partimedlemmarna i genuskunskap och härskartekniker. ( synliggöra t ex att kvinnor dagligen måste kämpa mot en samhällsbild som säger att kvinnor måste vara omtyckta, att konflikter är farliga, som kvinna måste vara vän med alla, att det är deras ansvar att vara omtyckt, att om de bara jobbar hårt så kommer dom bli sedda och få högre status, de är deras ansvar att alla ska trivs, dom måste vara perfekta, om dom får kritik betyder det att dom är en dåliga som person ett budskap som samhället matar kvinnor med, men som också bidrar till mäns syn på kvinnor.
  5. Skapa ett stödjande nätverk för kvinnor (att var kvinna i politiken är tuffare än att vara man).
  6. Utbilda kvinnor och män i vikten av att kvinnor stödjer kvinnor, (det ligger i mäns traditionella sätt att organisera att de stödjer varandra vilket också göra att kvinnor också stöder män).
  7. Skapa mötesstrukturer och mötestider som möjliggöra för de som har huvudansvaret för barn att delta.
  8. Arbeta aktivt med att de politiska diskussionerna är handlingsinriktade och inte blir ett maktspel (allt för många kvinnor hoppar av sina uppdrag eller avböjer omval, för att det tycker att maktspelet tar för mycket plats och politiken inte gör skillnad).

1 kommentar:

Sivan sa...

Utbilda män i att lyssna på vad kvinnor säger och att våga stöda kvinnors förslag. Deras manlighet lider inte av att de gör det nämligen!