Att bilder har budskap och dolda budskap är nog de flesta överens om, men att kunna läsa bilder och förstå att även de underliggande budskapen har betydelse är inte så lätt. Jag har de senaste tiden mött både kommentaren " Budskapet ligger i betraktarens öga." och Man ser de man vill se".
De har gjort mig konfunderad men också skrämd, för bildspråket har oerhört stor makt över oss och vi överöses med bilder via reklam, tv, filmer, etc.
Tänkte att vi alla behöver träna oss i att analysera bilder för att på så sätt bli lite mindre manipulerade.
En grupp som är speciellt utsatt är våra barn, här behöver föräldrar, dagis, förskola och skola lägga en hel del kraft jämfört med tidigare.
Ett speciellt område är detta med genus och stereotypa bilder. Genus är till skillnad från biologi något som vi konstruerar ordet betyder socialt och kulturellt konstruerat kön, något vi skapar. När vi ser en annan människa är den första vi försöker avgöra är det en man eller kvinna? Det går ofta fort och lika snabbt har vi förväntningar, fördomar och förutfattade meningar om personen framför oss. Uppfattningar som avgör hur vi förhåller oss till personen och som förstås också påverkar hur personen uppfattar sig själv.
Det som räknas som manligt i samhället har högre status än det som räknas som kvinnligt, och det män gör värderas generellt sett högre än det kvinnor gör. Det finns ju andra saker som påverkar om man har hög status t ex vit hudfärg och vara heterosexuell och att inte ha en funktionsnedsättning. Det som har hög status tillhör normgruppen och har ofta mer att säga till om i samhället. Redan som bebis får vi budskap om hur vi ska bete oss utifrån kön och vi rättar hela tiden till oss själva och varandra efter osynliga regler och förväntningar om vad som är kvinnligt och manligt, och på så sätt är vi själva med och återskapar dem.
Genus är också något som skapas på bild varje dag. En fotograf har en massa val denne väljer eller påverkar människan/objektets kroppsspråk, pose, gest, hållning, om personen ska le eller inte, hur ljuset faller, var fokus ligger, i vilken miljö och hur man placerar och vinklar personen, avstånd, om det är flera på bilden och vilka roller som tilldelas I slutändan väljer fotografen viken bild av alla tagna som ska användas.
Vi omger oss av mängder av bilder av hur könsrollerna ”ska” spelas. Bilder som begränsar oss. Som begränsar vår fantasi, våra föreställningar om vilka vi kan vara. De tycker jag är problematiskt ett lätt sätt att genomskåda stereotypa bilder är att byta kön i bilden, vad händer om man sätter in en man i kvinnans position eller tvärtom. Hur blir det då?
Jag lär mig mycket av Genusfotografen titta på han senaste samling, vad ska man säga Hå, hå ja, ja…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar