söndag 18 april 2010

Växa - inte lyda!


Den numera pensionerade barnläkaren Lars H Gustafsson har just kommit med en bok "Växa- inte lyda!" Han står för en barnsyn som jag tycker behöver få stort utrymme idag med alla uppgivna föräldrar som hoppas på t ex de snabba Nanny lösningarna och den ökade förståelsen och stödet för bestraffning som metod i barnuppfostran. I SVT visades nyligen ett program om hur barn särbehandlas i rättsapparaten. Våld mot barn bedöms som mildare än våld mot vuxna. När en vuxen ger ett barn en kraftig örfil med benämns det som ringa misshandel, men om en tonåring slår en vuxen på samma sätt finns inga förmildrande omständigheter. Det behövs verkligen motkrafter, ständigt får underordande grupper en hårdare och sämre behandling än det överordnade.
Boken "Växa - inte lyda!" handlar om barnets rätt att vara en egen individ och hur föräldrar kan lära sig att förstå, uppmuntra och stötta barnet. Den varvar vardagliga situationer och hur man kan hantera dem med teoretiska kapitel om barns utveckling. Föräldrar har ett tufft jobb de måste ständigt ta ställning till många frågor och händelser under barnens uppväxt. Lars H Gustafsson säger det som är så viktigt:
"Fostran är, när den fungerar, en ömsesidig process". Hand diskuterar och ifrågasätter de nyauktoritära uppfostringsprogrammen med belöningssystem, ignorering och time-out. Boken är fylld med pepp, reflektion och idéer till dagens föräldrar.

1 kommentar:

Äventyret framtiden sa...

Varje fostran är en självfostran, var något av det första jag lärde mig i min utbildning för redan många år sedan. Så är det också, kan du inte se på dig själv och lära dig av det barn du jobbar med så kan du inte heller ge någonting vidare