fredag 9 april 2010

Har de glömt hur de väljare som de representerar faktiskt lever!

Frågan är om det är värt att fortsätta arbeta med inflyttning. Häromkvällen hade Näringslivsnämnden i Kumlinge möte för företagare i kommunen. I skärgården har vi procentuellt högre egenförsörjning än resten av Åland. De egna företagandet är en väldigt viktig del av möjligheten för folk att bo i skärgården.
Vi ville i Näringslivsnämnden skapa ett mötesforum mellan företagare och en kanal mellan nämnden (kommunen) och företagarna samt lyfta på möjligheten till samarbete med tredje sektorn, alltså föreningslivet, som också är en väldigt stark och viktig del i samhällsbyggandet och samhällsservicen.
För den som inte bor här kan snacket om indragna färjor. ÅMHMs avgifter och regelsystem och minskade hälovårdsservice vara små frågor. Men de gångna året med hot om indragning av hela färjturer, en politik där näringsministern bara väntar på färjstrejk, oklara privatiseringar är en katastrof. Jag är mycket tveksam till att vi idag ska rekommendera att folk ska flytta hit, och frågan är om inte allt fler tvingas söka sig bort, det går ju inte att leva på ett ställe när man inte vet om man kan försörja sig från en dagen till den andra!
Kan varor t ex brödet levereras på ett ändamålsenligt sätt till konsumenterna?
Kan turisterna komma hit?
Får affären, restaurangen, hamnen ut sina varor över huvudtaget? det finns t ex drickaföretag som meddelat att den inte kommer att leverera varor längre.
Det blåser oerhört snålt här ute.
I detta undrar jag hur kan någon tro på lösningen med privatisering av färjtrafiken! Vi har redan haft och har redan försök och vet att det inte fungerar särskilt bra i längden. Den fria konkurrensen fungerar inte här och tonnage och säkerhet blir allt sämre. Jag ser det bara som ett sätt snabbt försöka hyvla bort kostnader.
Om det fanns en medveten långsiktig samförståndslösning bakom de åtgärder man planera att vidta kunde jag förstå, men nu är det bara ett pussel som ska läggas och
en inkompetent lekstuga där ministern är och råddar i detaljer och tjänstmännen ska ta fram snabba underlag. Finansministern som sitter på pengarna, borde sagt stopp och inte tillåtit en så här snabb sparplan för en infrastruktur som handlar om överlevnad.
De tycks som att politikerna som kommer från skärgården glömt hur de väljare som de representerar faktiskt lever sitt liv och vilka oerhörda konsekvenser detta osthyvels sparande får för bygden.

2 kommentarer:

Carola sa...

Långsiktiga lösningar och visioner är väl det som saknas bland våra politiker. Eller åtminstone så är de inte synliga för oss tjänstemän med en följd att många beslut verkar konstiga.....

//Carola

Äventyret framtiden sa...

För min del är det obegripligt att man inte tänker längre än vad näsan är lång. Jag förstår din känsla Mia, fullständigt.