tisdag 27 april 2010

Skärgården en region som dräneras!

Nu behöver vi från skärgården tillsammans driva frågorna kring skärgårdens basservice (trafik, hälsovård, polis, etc). Vi behöver göra gemensamma påtryckning på landskapsregeringen vad det gäller den kortsiktiga politik som vi drabbats av de senaste året. Det blir omöjligt att driva en långsiktig kommunpolitik med inflyttning som mål om Landskapet behandlar vår redan sårbar region som man gjort de senaste året.
Vi borde försöka få regeringspartierna att tillsammans med oppositionen, slå fast att regionalpolitiken måste vara långsiktig och att man vid varje beslut måste göra konsekvensanalyser. En liten region är mycket mer sårbar för osthyvlenspolitik än en större. Därför blir besparingarna så drastiska i skärgården och befolknings upplever sig som andra klassens medborgare.
I svenska riksdagen arrangerar olika "lobbinggrupper/nätverk" uppvaktningar och seminarier för riksdagsledamöterna t ex Scouterna, Nykterhetsrörelsen, HBT-rörelsen, etc.
Kanske kunde vi arrangera ett två timmars seminarium "En långsiktigt skärgårdspolitik" där olika aspekter av livet i skärgården lyfts fram och konsekvenser för oss som bor här. De kunde vara fallbeskrivningar, dilemman, idéer om nya möjligheter, etc.
Några exempel.
Kan vi jobba med inflyttning för barn familjer och att behålla vår gamla när vi inte har beredskap dygnet runt.
Vad kostar det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att behöva fara till läkare jämfört med att läkaren kommer till skärgården?
Att leverera varor när turlistan ändras med kort varsel?
Att vara turistföretagare och inte få ut sina gäster pga av ett oflexibelt bokningssystem.
Att försöka förstå turlistan!
Att vara rektor och sätta mängder av timmar för att samordna trafiken så att man får elever och personal till och från skolan.
Att ha taxibolag och försöka följa alla regler som är skapade för det stora samhället.

Sen skulle vi avsluta med det positiva, de går och möjligheter vi ser.
Kumlinge har de senaste året med en aktiv marknadsföring, med sitt inflyttarteam, med en flexibel och engagerade barndagvård, en skola som aktivt jobbar med kompetenshöjning, att jobba med företagsamhet och att sy ihop småskaliga lösningar att lyckats få flera barnfamiljer att välja att bosätta sig på Kumlinge, dessutom har vi idag över 20 hästar boende i vår kommun från att för några år sedan haft 0.
Skärgårdsskjutsen, med ny teknik är det en flexibel och miljövänlig lösning på problemet med att det inte finns bussar till alla färjor.
Bredbandets utbyggnad…
Listan kan göras lång.
Jag ska fundera vidare och den 10 maj hoppas jag kunna diskutera med folk från de andra skärgårdskommunerna.

Inga kommentarer: