lördag 3 april 2010

Skärgårdspolitik på facebook!


Idag har jag efter att länge haft idén, startat en grupp på Facebook "Skärgårdspolitik -med ett (s) perspektiv! en grupp för alla som vill diskutera skärgårdspolitik utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv.
Ett av mina uppdrag från Ålands Socialdemokraters styrelse är att samla politiskt (s) intresserade i skärgården, för vi skulle verkligen behöva ett kontinuerligt samtal kring skärgårdens problem, utmaningar och möjligheter.
Men det är inte så lätt att mötas även om vilja finns, avstånden är långa och transporterna mellan öarna näst intill obefintliga och när vi väl är i stan har vi ofta långa listor vad vi ska hinna med.
De nya social medierna ger möjligheter och facebook verkar bli en mötesplats för alltfler skärgårdsbor så nu har jag satt min plan i verket och hoppas på att många vill och vågar komma med för dagens politiska beslut fladdrar hit och dit. Landskapsregeringen hyvlar lite här och där, utan några långsiktiga miljövänliga och reella idéer för framtidens infrastruktur Tittar man tex på skärgårdspolisen har det varit mycket snack och lite verkstad. Tittar man på sjukvårdssituationen är den sämre än på länge, för att inte tala om färjtrafiken där märkliga nedskärningar i turlistor, privatiseringar utan konsekvensanalyser verkar vara åtgärder man tror på i dagens landskapsregering. Detta trots att de sitter fler skärgårdsbor än någonsin både i regering och lagtinget.
Det behövs en skärgårdspolitik som bottnar i de socialdemokratiska grundvärderingarna; solidaritet, frihet, fred, jämlikhet och alla människors lika värde. En politik som inte lyssnar till de som skriker högst eller har bäst kanaler till makten. En politik som ser att normen är en centralt boende ålänning och därför ser att de flesta allmänna åtgärder därför gynnar den gruppen. Utifrån den kunskapen behöver vi en skärgårdspolitik som särbehandla skärgården för att de ska bli en likvärdig behandling. Så sker idag på en del områden, men vi måste få en långsiktig politiskplan med god framförhållning som stärker möjligheterna att bo kvar och öka invånarantalet. Inte dagens lynniga och desperata åtgärder. Vi behöver också ha konkreta och konstruktiva förslag om hur saker ska lösas och hanteras. det hoppas jag kunna samla i vår grupp.

Inga kommentarer: