Bakom varje framgångsrik ideell organisation står en social entreprenör, skriver Sara Damber på Sektor 3s hemsida. I Sverige liksom på Åland värnas den ideella sektorn, men man förstår i betydligt högre grad att värna om de social entreprenörerna i Sverige i och med att bidrag i högre grad ges till att anställa verksamhetsledare och projektledare och köpa tjänster. På Åland är det fortfarande lite fult.
I Sverige ger staten stora bidrag till ungdomsorganisationer, folkbildning och folkrörelser, de ger resultat. Ersta Sköndal högskola har på uppdrag av regeringen genomfört en befolkningsstudie av det ideella och informella engagemanget under de senaste åren, den visar bland annat: "I Sverige utför 48 procent av befolkningen frivilliga insatser. Det är bland de högsta i världen. Tiden man lägger ned har ökat till 4 timmar per vecka, vilket motsvarar ca 400 000 årsarbetskrafter. De mest aktiva är de mellan 16‐18 år och de mellan 30‐44 år. Andelen som aldrig varit engagerade i ideellt arbete utgör 25 procent. Dessa karakteriserats av att de har lägre utbildning och framförallt lägre inkomst. Den typ av insatser som framförallt ökar är direkta sociala insatser t.ex. nattvandring, soppkök, engagemang för hemlösa och andra som lever i utanförskap. Som tidigare är frivilliga insatser inom idrotten störst. Var fjärde vuxen person gör insatser inom idrotts‐ eller friluftsorganisationerna."
De är spännande och viktiga siffror. undersökningarna visar t ex också att 300 000 svenskar gör insatser för facket. Något att fundera på och framförallt vilka organisationer och varför lyckas bäst med att engagera människor. Vill du se och lyssna på sektor 3 s seminarium ta chansen här.
1 kommentar:
Hej! Professor Dan Brändström skriver också om den ideella sektorns viktiga roll på Seniorbloggen.se: "stiftelser och i idéella föreningar utgör själva kittet i våra samhällen" bit.ly/cSkfZ3
Skicka en kommentar