måndag 22 februari 2010

Change!


Change sa Obama och vann valet, jag tror kanske inte man vinner valet men det behövs verkligen en förändring. För miljöns skulle men också för möjligheten att ha en levande skärgård framöver.
Det är naivt att tro att vi kommer att köra om kring i bilar som är drivna av bensin så länge till. Det är naivt att tro att våra dyra färjor kommer att fortsätta köra som idag.
Vi behöver verkligen en förändring. Jag har en vision för skärgårdstrafiken. Vi har kvar någon form av frakttrafik med färjor som tar bilar, bussar, större varor och annat. Långnäs görs till en gemensam hamn med en bilpool där fräscha bilar med alternativt bränsle finns att hyra/vara delägare i. Bilpoolar finns redan idag i större städer och fungerar utmärkt. Utvecklad miljövänlig kollektivtrafik i alla skärgårdskommuner så att bilanvändningen minskar.
Snabbgående större svävare kan som Björköbon Anders Stenmark länge påpekat vara ett gott alternativ. En större svävare tar mellan 80 till 150 passagerare och kan nå hastigheter på 50 knop. De går över, vatten, is och allt där emellan, ja även över land om det behövs. Jag vet inte så mycket om detta men Landskapregeringen måste sätta igång och utreda. Jag vet att ett gemensamt Långnäs alternativ är kontroversiellt för Brändö, Vårdö och Enklinge sidan men. Vårdö är idag så gott som en del av fasta Åland, en framtida bro kanske kan kompensera att mister fördelarna med en hamn med trafik österut. Med en snabbgående trafik och ett bra gemensamt servicesystem i hamnen så kommer både Brändö och Enklinge vinna både tid och service på det. Detta är nu bara visioner säkert finns det hakar men vi måste starta en FÖRÄNDRING NU! Vi har varken miljö- eller invånarmässigt tid att vänta.

Inga kommentarer: