måndag 25 augusti 2008

Mer om Lasse

Så här skriver Barbro Sundback bland annat på socialdemokraternas hemsida. jag kan bara hålla med!

"Lasse Wiklöf var en otrolig personlighet och en fantastisk politiker. Hans sociala begåvning, hans intelligens, empatiska förmåga och verbala skicklighet gjorde honom oemotståndlig. Sina talanger till trots krävde Lasse mycket av sig själv. Innan han tog sig an en fråga ville han omsorgsfullt sätta sig in i saken och han gjorde noggranna bedömningar hur långt han kunde gå för att nå resultat. Vi är många som lärt oss politikens konst av Lasse.

Det är inte möjligt att lista allt han gjort för att det åländska samhället och för det socialdemokartiska partiet. Det är ett uppdrag som kräver mycket tid och ingående studier. Lasses politiska gärningar saknar motstycke i Ålands politiska historia. En sak som dock är obestridlig är att Lasse aldrig glömde sin arbetarbakgrund. Han var och förblev socialdemokrat och som finansminister betonade han alltid betydelsen av social trygghet och rättvisa.

Lasse var en stor naturmänniska. Han sökte frid och ro på sitt älskade Kungsholm där han odlade, jobbade i skogen och var tillsammans med sin familj. Med åren blev Kungsholm allt viktigare för återhämtning och balans. Hans stora naturintresse återspeglades i hans kamp för Östersjön. Utan Lasse Wiklöf skulle inte Östersjön idag vara utmärkt som ett särskilt skyddsvärt hav. Inom miljöpolitiken hade Lasse stora kunskaper och många partimedlemmar fick sina första insikter om övergödning och döda havsbottnar av Lasse. Han var inte bara en karismatisk talare. Han var också en underhållande och engagerande pedagog.

När Lasse Wiklöf fyllde 60 år 2004 utnämnde jag honom till den mest omtyckta socialdemokraten på Åland. Så minns jag honom också glad, full av spex och infall men samtidigt målinriktad, intensiv och arbetsam. Han sparade aldrig på sig själv när han gick in för något som han trodde på och ville genomföra. Han hade en stark vilja och en medkänsla som till slut övermannade honom själv."

Inga kommentarer: