fredag 8 augusti 2008

Kvinnor i politiken

Jag beundrar kvinnorna som kämpar på i politiken, trots en mycket tuffar granskning och en ständig kamp för att bevis att man har rätten att ta plats i där. Ibland får man mot hugg när man påstår att det inte är skillnad för kvinnor och män, att man överdriver. Därför är de intressant att följa hur det går för Mona Sahlin som faktiskt bröt ett mönster då hon lyckades komma tillbaks trots djupdykningen.
Expressens tidigare politiske chefredaktör PM Nilsson skriver på sin blogg att Mona Sahlin ”är en av de mest erfarna statsministerkandidaterna i svensk modern historia”. ”Ändå”, skriver Nilsson, ”hör jag hela tiden påståendet att Sahlin är okunnig och oerfaren”. Är det möjligen det faktum att hon är kvinna som är problemet? PM Nilsson tror det. Jag tror också det.
Ingen säger idag att kvinnor inte ska vara i politiken,men tar man Mona Sahlin som exempel
som är oerhört kunnig så kommer det med ofta små kommentarer om att hon är okunnig och oerfaren Den formella svenska jämställdheten har inte förmått krossa föreställningarna om vem som egentligen kan bära den yttersta makten och ansvaret för Sverige. I mångas föreställningsvärd är höga post er platser för män, men i princip ingen skulle säga det.
Jonas Morian skriver om detta på sin blogg. Han lyfter i en kommentar fram en del av det Mona Sahlin gjort när hon haft olika ministeruppdrag. För att synliggöra det hon gjort. Kvinnor ehöver supporters som synliggör och lyfter fram deras styrkor och reultat, män har det ofta "automatiskt" genom gamla traditioner och maktstrukturer.
Men föreställningarna om kvinnor och makt kan brytas de är t ex Tarja Hallonen ett bevis på, en kvinna, ogift, som varit ensamstående med barn (usch vad jag ogillar de uttrycket) är Finlands president, vi hade nästan en stadminister men där satte nog de manliga nätverket stopp. Det behövs bara fler brytar av mönstren och fler stöttar av dem som försöker. Tack alla kvinnor som orkar kämpa på i politiken! Tack alla män som förstår de strukturella förtrycket och hjälper till att bryta det.

Inga kommentarer: