Skärgårdsbo, feminist, bland annat aktiv i Ålands Socialdemokraterna och Ålands Feministparaply och i kommunalpolitiken i Kumlinge kommun. Tror på: mångfald, öppenhet, engagemang, initiativ och handling. #tillsammanskanvi / @miahanstrom
söndag 25 oktober 2020
Ungdomsråd kan vara en bra metod!
lördag 24 oktober 2020
Bättre integration, skapa en Kumlingemodell
Till
Kumlinge kommunfullmäktige
Motion
Bättre integration, skapa en Kumlingemodell
I Kumlinge har vi trots liten befolkning relativt många med annat modersmål än svenska. Vi har arbetskraftsinvandrare, relationsinvandrare, flyktingar men också de som aktivt väljer Kumlinge som en trygg och fantastisk boendemiljö.
De senaste åren har det blivit tydligt hur viktigt det är att alla inflyttade oavsett orsak får ett gott stöd i att lära sig och utveckla sin svenska, men att varken de som har rätt till SFI (svenska för invandrare) som t ex de med flyktingstatus eller det som vill stärka sin kompetens genom SIA (svenska i arbete) eller de som annars bara vill stärka sin svenska fått tillfredställande möjligheter att tillförskansas sig svenska vilket är en nyckel för att lyckas med integration. Dessutom ingår det i SFI att lära sig om det åländska samhället vilket det inte funnits mycket utrymme för i de fåtal timmar som Medis erbjudit de studerande på Kumlinge.
Vi skulle i Kumlinge kunna bygga en modell tillsammans med grundskolan som idag ansvarar för svenska träning för skolelever och från nästa år även för dagisbarn. Den skulle bygga på de system och ersättningar som redan idag finns i SFI, SIA och Medis och t ex rektor kunde plocka ihop lektioner och skräddarsy en Kumlinge modell för integration utifrån de aktuella behov och önskemål som finns. SFI eleverna skulle t ex också när möjlighet ses kunna delta i andra skolaktiviteter för att på så sätt snabbare integreras och träna svenska.
Till modellen skulle också en fortsättning på de integrationsprojekt som ABF-Åland drev i Kumlinge i samarbete med tredje sektorn och civilsamhället för ett par år sedan med mötesplatser och aktiviteter för alla Kumlinge bor med en speciell aktiv rekrytering av nyinflyttade. Det kräver inga stora resurser men träffar på olika teman behöver organiseras t ex tre gånger på termin. Verksamheten kunde ha sin utgångspunkt från biblioteket och kunde planeras av den som arbetar med bibiloteksverksamheten.
Att ha ett effektivt och målinriktat integrationsarbete är på flera sätt lönsamt och kan utöver de direkta arbetsmöjligheterna som arbetstimmarna i form av språklärare ger också skapa möjlighet för att fler arbetsmöjligheter utvecklas.
Förslag: att kommunstyrelsen snabb utreder möjligheten att skapa en Kumlingemodell för smidig integration av de som flyttar till Kumlinge och har annat modersmål än svenska. Det finns idag pengar att söka för dem som vill stärka integrationen i styrelsens uppdrag skulle ingå att söka externa medel för att utveckla modellen men också kunna synliggöra kommunen som en smart och progressiv kommun som tar vara på kommuninnevånarna.
Kumlinge 25 september 2020
Mia Hanström fullmäktigeledamot
fredag 7 augusti 2020
Kunskap om genus ses som ett hot

#equalrights #jämlikarättigheter #allamänniksorslikavärde #nejtilldiskriminering
lördag 1 augusti 2020
De där med pollinerarna igen!
Åtgärder behövs för våra vilda bin
![]() |
Jag är biodIare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar. I oktober förr året tog jag initiativ till en motion till Kumlinge kommuns fullmäktige med målet att kommunen på ett bättre sätt ska bidra till att minska utarmningen av floran och hotet mot våra pollinatörer. Utgångspunkten var och är att: antalet vilda bin minskar och det krävs snabba insatser. Utarmningen av floran är ett hot mot våra pollinatörer. För att överleva behöver de kunna hitta platser att bo på och något att äta, precis som vi människor. Att våra tambin producerar honung vet alla, men den största betydelsen för oss är att de och de många vilda bina pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss och mängder av fåglar och andra djur. Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor. Vi som lämnade in motionen ville att det i Kumlinge kommun införs en nytt sätt av skötsel av vägrenar, en skötsel som gynnar en rik och vacker flora och biologisk mångfald och som samtidigt kunde bjuda boende, sommargäster och besökare på en skönhetsupplevelse. Vi ville också att kommunen skulle uppmana landskapet till liknande åtgärd och att allmänheten i kommunen uppmuntras till att vidta åtgärder för biologisk mångfald. Bakgrunden är att naturbetesmarker och ängar minskar och hundratals arter har försvunnit. Samtidigt har gröna ytor som sköts vid till exempel vägkanter ökat. Experter och forskare anser att ängs- och betesmarkernas arter kan få nya fungerande livsmiljöer längs vägar om vi bara sköter dem rätt. På Gotland ligger man långt fram med sin skötsel av vägrenarna. Man låter vägkanterna blomma. De använder vad de kallar en anpassad slåtter och under sommaren när växterna inte hunnit släppa sina fröer slås bara siktskymda kurvor, korsningar och andra ställen där det behövs för trafiksäkerheten. Resten slås under höstslåttern efter 1 september. Jag är glad att det blivit en diskussion om och hur man på ett hållbart sätt ska hantera vägrenar och hoppas att både landskap och kommuner gör upp hållbarhets planer för att bidra till att öka mångfalden bland annat genom att ta vara på vägrenarnas möjligheter. Men också att allmänheten uppmuntras att se över t ex hur de t ex istället för stora gräsmattor som inte används kan gynna ängsblomning allt med syfte att gynna den biologiska mångfalden som är en överlevnadsfråga för oss alla.
torsdag 30 juli 2020
Kvinnor stödjer kvinnor.
lördag 18 juli 2020
Att kämpa för lika rättigheter är en ständig process
söndag 10 maj 2020
Pollinering en livsviktig sak
![]() |
Bild från pollineringsskolan |
Nästa vecka är det i Sverige Pollineringsveckan 16-24 maj. Vi borde på Åland såsom Biodlarföreningen på Åland skrev i sitt senaste medlemsbrev fira veckan.
Pollineringsskolan är ett gratismaterial som kan laddas ned och läsas. Det är framtaget för barn men lika intressant för vuxna. I materialet beskrivs det fantastiska samarbetet mellan växterna och de pollinerande insekterna som är livsavgörande för vår mat.
![]() |
Bild från pollineringsskolan |
Hjälp till att bevara insekternas naturliga boplatser. Eller om du är sugen på att snickra –bygg bihotell för vildbyn.
torsdag 23 april 2020
Vad ska vårt ekonomiska system leverera och för vem?
Vi vet att koldioxidutsläppen och miljöbelastningen på många håll minskat radikalt när fabrikerna står still och flygen och annan trafik inte går som tidigare. Vi vet att vårt samhälle präglas av en alltför hög takt och att den psykiska ohälsan och utbrändhet skördar offer efter offer. BNP har ökat och ökat på bekostnad av djur, natur och människors välmående, och någonstans vet vi alla att materiell- och upplevelsekonsumtion inte är de människor behöver. Människor behöver materiell trygghet som boende och mat, men vi verkar faktiskt inte vara beroende av att gå omkring i shoppingcenter eller se ytterligare ett nytt ställe. Vi är mer än våra konsumtionsvanor och trots att vi lärt oss att de definierar vem vi är och vilket status vi har i samhället, vet alla någonstans att det är vänner och trygghet som skapar förutsättningar för välmående.
Nu finns också chansen att ifrågasätta den ständigt intensifierade urbaniseringen, ett synsätt och en produkt av en samhällsvision som identifierat människotäthet som en tillväxtskapande faktor och en nödvändighet, ja ett mål i sig. Man har t o m påstått att det är mer hållbart att bo tätt än att bo på landet. Vilket bygger på att man endast väger in en enskild aspekt och inte t ex ser värdet av de småskaliga och vikten av lokal matproduktion, närservice och närhet till naturen.
Vad är det viktiga i framtidens samhällsbygge?
Vad är ett hållbart liv för oss människor för djuren och naturen världen över?
Hur ska vi hantera vår själviskhet, vår vilja att uppleva och se nytt, vår eftersträvan av status, så att inte det system vi trassalt in oss i blir våra barns och klotets undergång. Då krävs att vi bygger system som bygger på solidaritet, samarbete och jämlikhet som sträcker sig också utanför våra landsgränser.
söndag 15 mars 2020
Corona, överdrivna åtgärder skapar fler problem

Han har samma grundinställning som jag och skriver att "chefer och företagsledningar bör inte införa striktare restriktioner än vad Folkhälsomyndigheten förespråkar. Överdrivna åtgärder mot coronaviruset riskerar att försvåra det långsiktiga arbetet mot pandemin.”
När man inte själv är expert på hur samhället bäst kan skydda befolkningen vid en viruspandemi måste vi lyssna på de som har en större bild (inte enskilda experter), de gör de bästa överväganden för samhällets bästa, så långt som det går med rådande fakta.
![]() |
Ålandstidningen lördag 14 mars 2020 |
I ett sådant läge som vårt samhälle är nu är det mycket viktigt att personer i ledande ställning tar sitt ansvar och inte vidtar hemsnickrade åtgärder, både utifrån att de ibland tom kan vara kontraproduktiva, men också för att det kan bidra till en växande misstro mot faktabaserade kunskaper så att vi på ett omedvetet sätt är med och underblåser den långvariga nätbaserade kampanj som sker på nätet i syfte att undergräva demokratin och våra institutioner. Men också för att inte bidra till en försvagad ekonomi som kommer att resultera i stor konsekvenser för sysselsättning och välfärd. Men viktigast av allt är att vi genom chansartade beslut riskerar att försvåra för samhället att långsiktigt bekämpa den pandemi vi nu är i.
Läs mer om vad myndigheterna ger för råd.
THL
ÅHS
söndag 8 mars 2020
8 mars internationella kvinnodagen

Det finns bara ett svar jo den behövs mer än någonsin och det behövs både kamp för alla människors jämlika rättigheter och fest för att ge oss energi.
Runt om i världen drar en kvinnofientlig rörelse fram. Där finns abortmotstånd, vårdvägran, rädsla för mångfald, skuldbeläggande av kvinnors klädval, täcker de för mycket är de fel - klär de sig för lätt är det fel.
Rörelsen säger sig vilja skydda kvinnor t ex mot invandrarmän och islam men det är rörelsen kvinnor behöver skydda sig emot. Där frodas gamla värderingar om att män passar bättre för politik och viktiga samhällspositioner och i undervegetationen misstänkliggörs, hotas och förnedras de kvinnor som engagerar sig. Vi ser blåbruna partier ta större plats i politiken i deras partier är icke förvånande kvinnor kraftigt underrepresenterade, ett mönster vi kan se också på Åland. Den kvinnofientliga politiken lindas in i ord som valfrihet, välvilja för det egna och att värna om den traditionella kärnfamiljen.
De här grupperna har gjort genusvetenskap och feminister till sin huvudfiende. Inget är så provocerande som att hävda att det finns en könsmaktsordning som systematiskt underordnar kvinnor. Motståndet tar sig olika uttryck där hetsandet mot vetenskapen sätter igång svansen som vi kan se runt om oss också blir våldsam. Ja det är verklighet, tom Totalförsvarets forskningsinstitut belyser nyligen dessa hot och i förlängningen demokratiproblem i ett memo.

Kvinnodagen handlar om mänskliga rättigheter för vad är det för värld där kvinnors rättigheter inte är självklara.
fredag 28 februari 2020
Det finns inga hopplösa ungdomar
lördag 15 februari 2020
I grunden handlar allt om ledarskap
I grunden handlar om omfördelning av resurser och att ha en mer balanserad skattekvot. Arvs-, förmögenhets- och fastighetsskatt är bra verktyg att låta de som har mycket pengar, bidra istället för att de som har minst pengar att leva av procentuellt får betala mest.
Vi måste slå hål på de falska berättelserna där människor ses som belastningar och för dyra. Ett balanserat samhälle med små ekonomiska skillnader gynnar alla, de minskar umbärande, brottslighet och utsatthet. Människor med stora rikedomar mår varken bättre eller är lyckligare än de som har så att de kan bo och äta bra, gå till läkare när de behöver och har råd att ha bra ledigheter. De som däremot är är fattiga, lever kortare och far mer illa på olika sätt. Det är inte värdigt vårt rika samhälle. När vi sen dessutom vet att vår överkonsumtion förtär förutsättningarna för vår planet borde valet vara enkelt.
onsdag 1 januari 2020
Det finns hopp, det går att rädda skärgården!
Här kommer några konkreta åtgärder som kan bidra.
