torsdag 30 juli 2020

Kvinnor stödjer kvinnor.


Kvinnor stödjer kvinnor. Nu kommer utmaningar på social medier om att lägga upp ett svartvitt porträtt och tagga #challengeaccepted och #womensupportingwomen. Varför? Det handlar om en kunskapskampanj om kvinnors rättigheter som idag är ifrågasatta och inte självklara. I flera länder t ex Ungern, Polen och Turkiet är risken för backlash istället för förbättringar stor. Där höjs nu röster för att länderna skall sluta erkänna/använda sig av Istanbulkonventionen. Konventionen skapades av Europarådet 2011 och antog på Åland och i Finland 2015. Konventionen handlar om att länderna som skriver under uttryckligen lovar att bekämpa våld mot kvinnor i stort, och våld mot kvinnor i nära relationer i synnerhet. Man ska också involvera både myndigheter och civilsamhället i de arbete.
Nu har det i Turkiet startats en "utmaning" att lägga upp en svartvit selfie med taggen #challengeaccepted eller #womensupportingwomen för att lyfta och sprida kunskap om hur konservativa länder/ledare aktivt nu aktivt vill motarbeta arbete mot mäns våld mot kvinnor. I Turkiet möts invånarna dagligen av svartvita foton på ännu en kvinna som mördats i sina hem av sin partner eller familjemedlem.
I Polen och Ungern vill starka krafter att man avskriva sig konventionen och se till att det blir lagligt att strunta i kvinnor som misshandlas eller mördas av män. Även i norden finns krafter som vill minska kvinnors möjligheter oh rättigheter ofta i skydd av något annat.
Gå med i utmaningen! 
Lägg gärna upp en svartvit bild av dig själva och passa på att berätta om situationen. Tagga #challengeaccepted och #womensupportingwomen.

Inga kommentarer: