söndag 8 mars 2020

8 mars internationella kvinnodagen

Jag får ofta frågan men behövs verkligen feminism.
Det finns bara ett svar jo den behövs mer än någonsin och det behövs både kamp för alla människors jämlika rättigheter och fest för att ge oss energi.
Runt om i världen drar en kvinnofientlig rörelse fram. Där finns abortmotstånd, vårdvägran, rädsla för mångfald, skuldbeläggande av kvinnors klädval, täcker de för mycket är de fel - klär de sig för lätt är det fel. 
Rörelsen säger sig vilja skydda kvinnor t ex mot invandrarmän och islam men det är rörelsen kvinnor behöver skydda sig emot. Där frodas gamla värderingar om att män passar bättre för politik och viktiga samhällspositioner och i undervegetationen misstänkliggörs, hotas och förnedras de kvinnor som engagerar sig. Vi ser blåbruna partier ta större plats i politiken i deras partier är icke förvånande kvinnor kraftigt underrepresenterade, ett mönster vi kan se också på Åland. Den kvinnofientliga politiken lindas in i ord som valfrihet, välvilja för det egna och att värna om den traditionella kärnfamiljen.
De här grupperna har gjort genusvetenskap och feminister till sin huvudfiende. Inget är så provocerande som att hävda att det finns en könsmaktsordning som systematiskt underordnar kvinnor. Motståndet tar sig olika uttryck där hetsandet mot vetenskapen sätter igång svansen som vi kan se runt om oss också blir våldsam. Ja det är verklighet, tom Totalförsvarets forskningsinstitut belyser nyligen dessa hot och i förlängningen demokratiproblem i ett memo.

Vi får inte vara naiva men heller inte rädda. Vi måste försvara demokratin och fortsätta strida för alla människors lika värde också kvinnor och det kräver ett förstärkt jämställdhetsarbete, för det går inte av sig själv och det behöver fungerande demokratiska institutioner som oberoende press, public service, rättsväsende, kommunala verksamheter och myndigheter som kan arbeta utan hot om repressalier för att de gör sitt jobb och står upp för grundlagsskyddade rättigheter.
Kvinnodagen handlar om mänskliga rättigheter för vad är det för värld där kvinnors rättigheter inte är självklara. 


Inga kommentarer: