lördag 18 juli 2020

Att kämpa för lika rättigheter är en ständig process

Vad är det som är så provocerande i att HBTQIA personer, människor från etniska minoriteter och kvinnor provocerar en såpass stor grupp av speciellt vita män?

De menar att det inte finns strukturer utan allt är individuellt.
Men idag finns forskning och fakta och att utifrån en egen upplevelse vägra se den strukturella rasismen homofobin och misogynin (kvinnohat) som finns i vår kultur och samhälls struktur, är att motverka förändring till ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter. Det är inte så lätt att få syn på de tankar och föreställningar som vi tar för givet som det normala och som sen visar sig vara diskriminerande.   
Rasism handlar både om enskilda individer som har fördomar och att det finns strukturer i samhället som diskriminerar personer med en annan hudfärg eller etniska bakgrund än majoritetsbefolkningen. Det händer i skolan, i rättsväsendet, på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. 
Att blunda för den strukturella rasismens existerande gör det omöjligt att långsiktigt göra något åt problemet. I rapporten Being Black in the EU, som sammanställdes av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) år 2018, framkom det att Finland var det mest rasistiska landet bland länderna i studien. Jasmine Kelekay skriver om Finland och rasismen i en artikel på Agenda https://www.agenda.fi/kommentar/black-lives-matter-beror-aven-svenskfinland/Vardagsrasismen bygger många gånger på okunskap så en av de viktigaste åtgärderna för samhället är att vi var och en utbildar oss, men Åland som självstyrt område behöver också ett kunskapslyft inom samtliga myndigheter och inom skolan på alla nivåer. Den som tror att det inte finns diskriminering och rasism på Åland har inte läste på eller lever i sin egen lilla bubbla utan att prata med inflyttade på Åland med annan hudfärg eller ett utländsk klingande namn. Den som hävdar att det inte handlar om strukturer eller att vita även kan bli utsatta för rasism har har varken läst på sin historia missat helt kolonialism, rasbiologi, exotifiering. Visst kan vita blir kränkta men det är inte rasism.
En sak är säker: för att vi ska ta steg mot ett samhälle fritt från rasism, homofobi och ojämställdhet krävs det politisk organisering, alltså att grupper går samman i föreningar och grupper för att identifiera och formulera sina krav så att samhället sen kan genom att politiker och deras partier fångar upp och kan genomföra politiska reformer som gör skillnad i praktiken.

Inga kommentarer: