söndag 29 september 2019

#rättslösa

Valrörelsen är i full gång en viktigt fråga för mig som de senaste 40 åren varit engagerad i
jämställdhetsarbetet, var med och drog metoo# på Åland och var den första ordförande för Ålands Feministparaply är att kvinnorättsfrågor måste få lika stor prioritet som andra brott.
Mäns våld mot kvinnor är brott som sällan leder till fällande domar. Allt som oftast läggs förundersökningarna ner och förövarna går fria. Statistik och berättelser från metoo visar tydliga fakta. Just nu pågår protester i Sverige under hashtaggen #rättslösa. Det handlar om alla utredningar som hamnar på polisens bord och sedan läggs ner. Det är alldeles för många utredningar som inte har tillräckligt bra förundersökningar eller inte hinner prioriteras och som pga detta läggs ner. Det har gjorts mycket i frågan om våld och trakasserier mot kvinnor, men det behöver göras mer.
En ÅSUB undersökning på Åland 2017 visade att var tredje kvinna varit utsatt för våld i en nära relation, 12 procent under de senaste tolv månaderna. Mindre än hälften av de nyligen utsatta hade sökt hjälp i samband med våld i nära relationer. De är allvarligt. Undersökningen visar också att den mest använda hjälpformen var vänner och släktingar (42 % av de nyligen utsatta). Der är bra, men bara om dessa förstår att hjälpa kvinnan på ett konstruktivt sätt. Det visar att vi alla behöver kunskap och stöd för att hjälpa utsatta. Men det är allvarligt att så få av dessa brott leder till att man anmäler hos polisen. Det är allvarligt att så få fall av de som är anmälda hos polisen leder vidare till domstol och än färre till fällande domar.

Det behövs krafttag på alla nivåer; skolan, sjukvården, polisen, rättsväsendet  allmänheten, tredje sektorn…

Inga kommentarer: