söndag 5 februari 2017

Pälsdjursallergi finns inte!

På Föreningshuset har vi bestämt att man får ha hund på sitt kontor. Vän av ordningen tänker genast, men allergierna då och ja visst är det ett problem ibland, men i de allmänna utrymmena så undviker vi att ha hundar.

Hur tänker vi; jo vi ser det som en del i de personalfrämjande åtgärder, de som jobbar i huset är anställda av föreningar som sällan har pengar för att ge extra för hälsofrämjande aktiviteter såsom en hel del privata företag kan ge sina anställda. Men vi vet att hjärt-kärlsjukdomarna är ett stort problem idag. Att ha husdjur, särskilt hund, har visat sig minska risken för just detta. Det är inte säkerställt forskningsmässigt, men studier visar att hundägare är mer fysiskt aktiva, har lägre blodtryck och oftare överlever en hjärtinfarkt än andra. 
Det finns mycket myter om allergi, vad vet vi idag: Att leva med djur ökar inte risken för allergi, tvärtom. Det mest allergiskyddande är att växa upp med djur. Man blir alltså inte allergisk för att man umgås med djur. 
Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi vid ­Göteborgs universitet skriver i Fokus: "Allergi innebär att ett felprogrammerat immunsystem angriper ofarliga ämnen i omgivningen, så kallade allergener. Allergenerna är oftast proteiner från växter eller djur som vi får i oss via maten eller luften. Allergier ökar i rika välordnade samhällen när infektionerna minskar, kanske för att exponeringen för allt färre mikroorganismer gör att immunsystemet inte får den rätta träningen." 
Pälsdjursallergi finns inte, det är inte katter och hundars päls som är problemet, det är inte så att immunsystemet reagerar mot djurens päls. 
De finns idag alltmer forskning kring allergi vad det gäller hästar, hundar och katter, som ju finns allt mer t ex Hans Grönlund och hans forskargrupp. Man hoppas att man relativt snart 
kan vaccinera så att den som är allergisk mot t ex hund kan leva med sin hund. 
En hundallergiker reagerar mot proteiner i hundens blod. De kan läcka ut via saliven och en del kan förstås fastna i pälsen, men varken nakna katter och hundar eller de som har speciell päls är bättre ur allergisynpunkt. Viktigt är också att den som är allergisk mot katt behöver inte alls vara allergisk mot hund, men fler är allergiska mot katter än mot hundar. 

Vissa raser visar sig vara mer allergena än andra, en studie visade t ex att labrador hade högst allergenhalt medan pudel hade lägst men de skilde sig också från individ till indivd och hanhundar är mer allergena än honor.
Agnes Wold skriver också att: "Allergi mot hund är relativt ovanligt men många tror att de är allergiska för att de genomgått ett »allergitest« och reagerat mot hund. Men dessa tester mäter inte alls allergi. De visar om man har IgE-antikroppar i blodet mot ett eller flera allergener, vilket kallas sensibilisering. Sådana tester kan ingå i en allergiutredning, men allergi betyder att man får symtom när man utsätts för allergenet i fråga. Det är mycket vanligt att vara sensibiliserad mot något allergen utan att vara allergisk. I sådant fall finns ingen orsak att undvika allergenet. Ingen har visat att det är bra att undvika hundar om man bara är sensibiliserad, men inte allergisk, mot hund."
Jag ser hur hundar har en terapeutisk och livsbefrämjande förmåga, både genom den organiserade terapihundsverksamheten men minst lika mycket genom att man har en hundkompis. En hundkompis göra livet lättare att leva för oss i vardagen, vi har en vän som möter oss, någon som acceptera oss för den vi är utan att lägga värdering på hur vi ser ut eller vilken status vi har. Någon som inte dömer oss, någon som får oss att gå ut och kontinuerligt röra på oss. Ja någon som ökar livsglädjen, lättar upp stämningen och för många också minskar känslan av isolering och utanförskap.
Jag hoppas att vaccinet mot hundallergi inom kort är än bättre än de som finns idag så att även de som har störst problem med allergi mot hundar får möjlighet att lära känna en hund och jag tror att vi skulle vinna på att sluta använda pälsallergi både i vardagsspråk men också sjukvården borde fundera på sina formuleringar. Så att vi bygger våra åsikter på fakta och inte gamla föreställningar.

Inga kommentarer: