måndag 20 februari 2017

Funderingar kring sömn

Många sover dåligt, de har förstås olika orsaker de kan vara som för mig jag som har en sjukdom som ger kroppsvärk som stör sömnen. Det kan vara stress, depression eller bara att kropp och hjärna satt igång felaktiga mönster som är svåra att bryta och som i sig blir en stress. Akut kan sömnmedel vara en hjälp men oftast behövs sen hjälp med KBT-liknande metoder ibland av kombination av mediciner för att hitta sätt som fungerar. För mig har t ex ljudböcker varit en del i att hitta mitt sätt att sova mer hälsosamt.
Att sömnproblem stressar är helt klart och får man inte sova och vila tillräckligt blir man sjuk. Men de finns myter kring sömn som kan stressa och som kan göra att den som har svårt att somna eller bara sover korta pass blir mer stressad. 

Här är några saker som jag fått fram som har hjälpt mig att ta vara på sömnmöjligheter.
Man kan ta igen sömn
Jo, men man tar inte igen det i timmar och minuter, och man får mer djupsömn och somnar oftast snabbar natten efter en dålig natt.
Man behöver inte sova alla sina timmar i sträck
Uppdelad sömn har inga negativa konsekvenser, man kan har nytta av de sömnsnuttar man får. Får man ihop t ex sju timmar som är vad de flesta människorna generellt behöver så gör det inget om det är uppdelat. 
Man sover inte alltid bäst före midnatt
När man sover bäst beror lite på när man somnar, en normal nattsömn är väldigt ineffektiv mot slutet, de sista timmarna är bara tio procent så effektiva som de första, återhämtningskraften är störst de första timmarna.
Man sover bättre om det är mörkt
Nja, men undvik direkt ljus de är väldigt uppiggande, de har en direkt effekt på hjärnan en slags aktiveringssignal som ökar  ämnesomsättning.
Kaffe stör sömnen
Ja, att undvika att dricka kaffe kan vara smart, koffein är väldigt effektivt för att trycka bort sömnen, men är man van vid en hög nivå koffein kan istället abstinensen bli ett problem som gör det svårare att somna. För den som är känslig kan te störa.
Bara för att man är trött när man vaknar behöver man inte ha sovit dåligt
Trötthet när man vaknar beror delvis på när man kliver upp och vilken dygnsrytm man har. Trötthetskänslan när man väcks mitt i djupsömnen behöver inte betyda att man sovit dåligt, inte heller om man är trött för att man går upp en timme tidigare än vanligt.
Man behöver inte sova 8 timmar per natt
Det är väldigt individuellt individuellt hur mycket man behöver sova de kan variera mellan 5-10 timmar, vissa sover helt enkel med effektivt. Men snittet på 7 timmar är de som folk verkar må bäst av. 
Sömntåg finns inte däremot vakenhetsvariationer
Men det finns en viss variation i vakenhetsnivån och att den också stimuleras av olika saker, så tänker man på något roligt, äter något eller tänder en lampa blir man piggare. När hjärnan tycker att man borde sova försöker den stänga av vakenheten  om man då stör den så väntar den en stund och försöker igen.

Fakta om sömn är en god hjälp och idag finns en hel del sömnforskning.

Inga kommentarer: