lördag 28 januari 2017

Samhällsutvecklingen är ingen naturlag

Samhällsutvecklingen är ingen naturlag, men det finns forskare och debattörer som lyfter fram  analyser, kunskap, teorier och frågor som det kan vara bra att ta till sig, som gör att man på ett bättre sätt kan styrs utvecklingen i stort och i smått.
Våra visioner, beskrivningar och föreställningar har betydelse för framtiden.
Idag beskrivs det mesta utifrån centralortens behov och dess invånare
En satsning i centralorten är en investering medan motsvarande satsning på landsbygden blir bidrag. Brist på bostäder, dagis och skolor i stan är allas problem och ska lösas av samhället. På landsbygden blir det ett lokalt problem som ofta ska lösas av, eller i alla fall med bistånd av, de som bor där, underförstått de som valt att bo där. Väljer du att bo på landsbygden får du skylla dig själv, du kan ju alltid flytta. Det handlar om att vad som är självklart och vad som utifrån det blir dess motsats. Om du inte väljer det som är självklart blir det upp till dig att ta konsekvenserna.
I veckan öppnades utställning Vem är hen? på Ålands kulturhistoriska museum. Gå och se den eller kom på diskussionen som jag ska leda den 2 mars den problematiserar norm utifrån kön. Men tillbaks till norm utifrån bostadsort. Det som är norm beskrivs på ett positivt sätt. Ord som förknippas med staden eller centralorten är till exempel kultur, framgång, innovationer och utveckling medan landsbygden kopplas till ord som särskild, eftersatt, övergiven, passiv och tärande. Ofta beskrivs bara det ena de andra blir den underförstådda motsatsen. Människor som flyttar från staden till landsbygden är modiga och gör ett spännande val. De som gör de motsatta gör de som förväntas, de som blir kvar är loosers 
Det är viktigt att synliggöra hur saker beskrivs när vi läser en artikel, ett politiskt förslag eller en ny strategi, vilket perspektiv ligger bakom, vad är det den som skriver menar är så naturligt att det inte behöver diskuteras. Senast valde flera medier att fånga upp "Värmland och Gotland är en skräpyta, där finns ingen ekonomisk aktivitet" ur en föreläsning av ekonomen Kjell A Nordström. Citatet upprörde även mig, han spelade verkligen på motsatsen. Men till hans försvar så behöver man höra hela hans resonemang och han tror på en framtid för landsbygden men det kräver annat och den ekonomiska attraktionen gör att han tror att det om 30 år bor fem miljoner invånare i Storstockholm. Andra delar av landet töms på folk och blir ekonomiska "skräpytor". Nordström säger också vilket jag tycker är mycket intressant citat från tidningen Land: 
För att vända trenden med utflyttning rekommenderar ekonomen ett test i två delar. Det första är ett kommunikationstest.
– Allt som krymper avstånden till centrum är bra.Den andra delen är ortens dragningskraft på kvinnor.
– Lyckas man få unga kvinnor att vilja bo på en ort, då har man lyckats. Det säger något om andan på orten om de ser en framtid där, säger Kjell A Nordström.
Samhällsutveckling är något som utvecklas i ett politiskt samspel med naturen. Samhällsutveckling behöver inte vara pengar i fokus, pengar och ekonomi är bara redskap som vi inte behöver låta styra hur vi utvecklar ett hållbart samhälle för djur, natur och människor.

Inga kommentarer: