måndag 12 december 2016

Starta studiecirkel något för 2017!

Nätverket Åland mot rasism har en insändare om #jag är här Facebookgruppen som en möjlighet att på ett positivt sätt agera på sociala medier mot näthat. 
Det är viktigt att inte låta det negativa vi och dom tänkande, föraktet, sexismen, rasismen och dominera. 

Men det behövs mer, fler behöver mötas och förstå varandra om vi ska stoppa lögner och förtal på nätet, de vi kallar folkbildning i olika former är en viktig väg och motkraft.
Dagens media utveckling har möjliggjort för fler att dela med sig av idéer och information vilket är fantastisk och ger stora möjligheter, men de har också gjort att falsk information snabbt kan spridas och uppfattas som sanningar. Vi dränks av mängder av information varje dag vi försöker sorterar bland reklam, nyheter, krönikor och statusuppdateringar och de högerextrema krafterna har varit skickliga att organisera sig och utnyttja nätet och sprida sin världsbild med förljugna metoder och rasistiska rapporteringar
Därför blir källkritik viktigare än någonsin. 
ABF Sverige har startat kampanjen Viskleken som ett sätt att folkbilda och uppmuntra fler att granska nyheter och ställa sig frågan »är detta rimligt?» innan de t ex trycker på dela.
Båda initiativen är bra vi måste hjälpas åt att driva en diskussion om hur information sprids och hur man förhåller sig källkritiskt i den digitala verkligheten.
Det lilla bildningsförbundet ABF-Åland där jag jobbar, har en viktig uppgift att på olika sätt skapa dialog och samtal mellan människor, tillfällen där idéer och tankar möts och bryts mot varandra. Kunskap är makt och bildning är vägen till ett demokratiskt samhälle. I de arbetet blir studiecirkeln en viktig mötesplats. Vi behöver starta fler där vi kan mötas och samtala om livets viktiga frågor.En studiecirkel kan anordnas inom en förening men den kan också göras av en fristående grupp.
En studiecirkel är en form för att träffas och utbyta erfarenheter och lära sig mer om något man är intresserad av. Det är ni själva som bestämmer vad ni vill studera och hur ni vill arbeta. Det är inte krångligt eller svårt att starta en egen cirkel: ni ska vara minst 3 deltagare, varav en är ledare. Cirkeln följer en plan och sammankommer minst 5 gånger. En verksamhetsberättelse skall inlämnas. Ni kontaktar mig för att få cirkeln godkänd. 

Inga kommentarer: