onsdag 28 december 2016

Sex på lika villkor


Fair Sex betyder att sex ska ske på lika villkor, utan tvång eller våld, i alla situationer och för alla människor både här hemma och runt om i världen. Fair Sex är att säga nej till att köpa en annan människa, eller kränka en annan persons mänskliga rättigheter. Unfair Sex och att utnyttja någons sårbarhet är inte något nytt. De har funnits i alla tider. Vi som har titta på SVTs Fröken Frimans krig kan se hur kampen mot prostitution och för kvinnors sexuella rättigheter fördes då och hur system skapades och utnyttjades av männen med makt och deras nätverk. Mäns rätt till kvinnors kroppar sågs som en rättighet, problematiskt är att de synsättet finns så starkt integrerat än idag i vår kultur. 
Det vi ser nu är att internet har blivit en arena där dessa idéer och värderingar grasserar fritt att de blivit en arena för hat, sexism, objektifiering, kränkningar, övergrepp och hämndporr. Förövarna är oftast män och killar. Särskilt utsatta är unga tjejer och barn, men också killar och transpersoner drabbas.
För den som vill lära sig mer och slipa på sina argument finns bland annat den svenska organisationen Fair Sexs hemsida där du får del av bland annat  Unfair sex online  och de anti trafficking spel de lanserade innan jul, spela de själv eller med vänner.

Inga kommentarer: