onsdag 21 december 2016

Kameraövervakning i skolan är integritetskränkande och kan vara olaglig

I Mariehamnstad har man beslutat att börja med kameraövervakning i skolan. En skola är en plats där barns bästa är utgångspunkten. Skolan är också en arbetsplats och en plats som de flesta unga måste gå till. Jag menar att barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa kameraövervakning. Det är en integritetskränkning och att inte fler har reagerat emot tyder på att den avtrubbningseffekt som svenska Datainspektionen varnar för redan har börjat ske i de åländska samhället.

Som tur är har vi ett regelsystem och en Datainspektion och om frågan prövas så tror jag inte att de man nu planerar att genomföra kommer att vara ok. De flesta skolor i Sverige har fått avslag och deras regelsystem liknar vårt.

Så här står det på www.di.ax hemsida: 
2.6 Kameraövervakning 
Kameraövervakning innebär alltid ettintrång i de övervakadespersonliga integritet och för att vara tillåten får intrånget inte vara kränkande. Skolans ledning ska kunna ge svar på följande frågor: 
• Villa områden övervakas och när. För att klargöra om kameraövervakning är laglig måste först omfattningen av kameraövervakningen fastställas. Skolan ska informera om vilka om råden som övervakas. 
• Vilket är syftet med övervakningskameror? Alla övervakningskameror måste ha ett tydligt och specifiktsyfte.

Det krävs alltså kunskap och ibland samtycke om man ska använda kameraövervakning överhuvudtaget. Att slentrianmässigt ha kameraövervakning i en skola torde tyda på att man inte genom närvaro och bemötande tror att man kan se till att inte brott begås i skolan. Är detta situationen i Mariehamn är det MYCKET allvarligt och helt andra åtgärder borde vidtas!

Skolvärlden överlag går mot en övervakningsnivå som vi på andra arbetsplatser skulle reagera mycket starkt emot och på de flesta ställen aldrig acceptera.

En skola är en plats där barns bästa ska vara utgångspunkten. Skolan är en arbetsplats. Barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa kameraövervakning om det inte finns ett övervakningsintresse som väger tyngre än integritetsintresset. Det är den som är huvudman för skolan som ska visa att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset, det vill säga att det finns ett rättsligt stöd för kameraövervakningen.
Jag hoppas att Mariehamnsstad tänker över sitt beslut och istället ökar personaltätheten och jobbar med gemenskap och respekt i personal och elevgrupper. Övervakningskameror är inte en metod som kommer att hjälpa unga att få en bra utbildning, må bra och hantera konflikter.

Inga kommentarer: