måndag 16 november 2015

Vi ska värna om ÅHS konstruktion

Mitt svar på Ålands tidningens chefredaktör Niklas Lampis trista ledare om vården. 

Att Niklas Lampi inte håller sig till fakta på sin ledarplats är både sorgligt men också allvarligt. I sin linje att förminska politiker som mesiga och handlingsförlamade och att samla argument för sina idéer om expertstyrelse vid ÅHS och en marknadsekonomisk linje för den offentliga vården påstår han i ledaren den 13e nov både det ena och det andra. Bland annat ”Efter vårdstrejken togs det exempelvis internt fram planer på en mer slimmad organisation – det hade nämligen under strejken visat sig att mycket löpte på hyfsat trots den minskade bemanningen. Men när dessa planer nådde den politiska tillsatta styrelsen hände inte mycket.” Det är en direkt lögn. Inom ÅHS pågår ett ständigt effektiviseringsarbete för att skapa utrymme för utveckling av verksamheten som i många delar samtidigt blir allt dyrare i och med alla tekniska och medicinska innovationer, utöver vårt mål med jämställda löner. Den styrelse som jag lett och nu är på sin slutraka har, tillsammans med ledningsgruppen, varit mycket handlingskraftig och tydlig med att hela sjukhuset och vården har ett gemensamt förändringsarbete att göra. Samarbetet inom ÅHS och med privata aktörer och kommunerna måste utvecklas och vi måste effektivisera och utveckla verksamheten med fokus på patienten och det är ett ständigt arbete. Både politiker och ledning har kontinuerlig kontakt med t ex Medimar om vad som kan vara bra och ekonomiskt smarta samarbeten med patienternas bästa i fokus. Den sammanhållna hemvården där kommunen och ÅHS samarbetar utvecklas hela tiden.
Personalen är ÅHS viktigaste resurs och det är ett gemensamt arbete att utveckla vården. Det gör man inte med att i svepande ordalag påstå att köp- och säljmetoden skulle vara en lösning på framtidens problem med resurser till vården, det kan driva på en kvalitetsutveckling, men är ingen garanti och det blir inte billigare. Att slå sönder den offentliga vårdapparaten som t ex i Sverige, kommer inte att gynna medborgarna. Efter drygt två år som ordförande för ÅHS, kan jag konstatera att vi ska vara stolta över ÅHS verksamhet. Vi har en personal på alla nivåer som jobbar hårt för ålänningarnas bästa och som när de får möjlighet vill vara med och utveckla verksamheten.
Vi ska värna ÅHS konstruktionen, nu även i hårdare ekonomiska tider som vi har framför oss och låta personalen som är experter och politiker som representerar medborgarna fortsätta att utveckla verksamheten och ha samarbete i fokus. Den mixen är en bra demokratisk och utvecklingsmässig grund.


Mia Hanström ÅHS ordförande

1 kommentar:

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.