lördag 21 mars 2015

Det finns livskraft och möjligheter här ute

De händer mycket spännande nu i Kumlinge, flera föreningar går samman för att göra ett mindre Leaderprojekt med med fokus på att stärka besöksnäringen och fritiden för dem som bor här. Man vill  utveckla vandrings/motionstigar, geochashing, bygga en handikappvänlig offentlig toalett vid Kumlinge kulturcentrum samt att ta de första stegen mot att flygfyren kan utvecklas till ett amatörastronomisktcentrum.

En Större Central Baltic ansökan är inlämnad tillsammans med flera partner där Jelgawa kommun i Lettland är leadpartner.

I går kväll hölls ett informationsmöte med Jörgen Andersson fiskare från Pensar och hans två partners med erfarenheter från fiskindustri i Baltikum. De projekterar för att starta en fiskindustri med fiskmjöl och fiskolja som produkter. De har redan två fiskebåtar och ser att Kumlinge skulle vara en mycket bra plats att förlägga industrin till. 10-15 årsarbetsplatser och en industri där den gamla slogan som kommunen tog fram "Navet i havet" faktiskt skulle bli lite aktuell. Det är bara att hålla tummarna att alla pusselbitar passar,
så att de blir verkligheten inom ett par år. Både Landskapsregeringen och Kumlinge kommun är mycket intresserad av att stödja dessa entreprenörer.
Utöver detta pysslar folk på med en hel del större och mindre projekt, det finns livskraft och möjligheter här ute, vad domedagsprofeterna än säger.

Inga kommentarer: