måndag 30 mars 2015

Främlingsrädsla, främlingsfientlighet och rasism

Främlingsrädsla, främlingsfientlighet och rasism, vad ligger bakom och hur argumentetarar rasister? Man kan nog sammanfatta det med att människor är rädda för att invandrarna kommer att ta våra jobb, leva på bidrag som vi bekostar med samhällsmedel/våra skatter,dessutom finns det en idé att de tar eller våldtar "våra kvinnor". Sen spinner de loss och menar att invandrare i hög grad är ”terrorister” och kommer att ta över våra hemorter och extra farliga är de för kvinnor och flickor. De hävdar att bara vi stoppar invandringen och flyktingmottagningen så kommer de flesta samhällsproblem att lösas. Det är absurt men de är i flera fall skickliga retoriker.
De blandar medvetet ihop invandring och flyktingmottagning. Invandring handlar ofta om arbetskraftsinvandring, de finns behov av arbetskraft därför söker sig folk till regionen från andra regioner där det är sämre för tillfället. Flyktingmottagning är något helt annat, det är något samhället göra utifrån gemensamma överenskommelser och med humanitära själ i botten. Vi måste hjälp de som av en eller anledning inte kan bo kvar där de är. Vi tar emot folk av politiska själ, krig eller andra orsaker.
Den rasistiska retoriken använder ofta en offer utgångspunkt (de är egentligen oss de är synd om) och ett skuldpåläggande på grund av grupptillhörighet. De bygger på samma idé som:  "jag mötte en elak fotbollsspelare en gång, eller jag har hört att de finns elaka fotbollspelare, då är så gott som alla fotbollsspelare elaka" något som ofta används mot folk från andra ställen, i minoritet eller som inte tillhör normen. Sånna är spanjorerna, sånna är norrmännen, sånna är bögarna, sånna är… Det är ologiskt men tycks fungera. I den rasistiska och främlingsfientliga argumentationen är det mycket känslomässigt och statistik används mycket vårdslöst. Det är ett ständigt vi och dom argumenterande.
På Åland har vi inget parti som driver den rasistiska agendan, men folk som tänker tankarna kring vi och dom och har de rasistiska tankegodset finns förstås. Nyligen var det en tråd i Ålands Ekonomi på Facebook som synliggjord det. Det som var bra där var att alla måste ha en inloggning som gör det tydligt vem det är som säger vad. Men även där bar det iväg, Mats Adamczak som bland annat administrerar Ålad ekonomigruppen har en blogg där han i 4 inlägg In the name of Political Correctness vs Det är bögarnas fel både funderade kring hur man kan bemöta och med statistik bemöter en del av inläggen. 
På Åland har vi heller ingen antirasistisk föreningen men ABF- Åland initierat en arbetsgrupp som jobbar med frågan, alla intresserade är välkomna att komma med i de viktiga arbetet.

Inga kommentarer: