söndag 8 mars 2015

8 mars 2015


Idag är de 8 mars Internationella kvinnodagen
Både Feministakademin på Åland där jag är den ständigs sekreteraren och Ålands feministparaply uppmärksammare det. Feministakademin har som vanligt en tillställning på stadshuset i Mariehamn där Årets feminist får sin utmärkelse. I år Genus fotografen Tomas Gunnarsson. 

Ålands feministparaply – nätverk för jämställdhet där jag är ordförande har nu funnits i några månader och det har verkligen blivet det jag hoppats på en bred organisation med mycket rörelse. Idag ordnas Feministfest på Bastun. Organisationen ska verka för jämställdhet och allas fulla mänskliga rättigheter i ett jämställt samhälle. All verksamhet ska utgå från FN:s Kvinnokonvention (CEDAW) och Beijing Plattform for Action. Paraplyet ska arbeta för en kontinuerlig integration av ett genusper- spektiv i politiska, ekonomiska och sociala sammanhang, framförallt lokalt men kan även engagera oss nationellt, europeiskt och internationellt.
Paraplyets definitionen av Feminism är:
Att vara medveten om systematiska skillnader i villkor för kvinnor och män och att kvinnor som grupp är underordnade män som grupp i samhället.
Att med handling, vilja och engagemang sträva till att kvinnor och män får lika villkor.
Att vara medveten om att det intersektionella perspektivet i det feministiska arbetet hjälper oss att få syn på hur kön, sexualitet, social status, etnicitet, legal status och andra maktordningar tillsammans skapar vårt samhälles maktstrukturer.

Idag på 8 mars händer det mycket runt om i världen. På vissa ställen hyllas bara kvinnan man delar ut blommor och firar på andra ställen sätter man fokus på de som vi feminister ser som så viktigt. Att synliggöra orättvisor pga av kön och på olika sätt göra något åt det. Orättvisor som i högre grad drabbar kvinnor då de handlar om t ex makt, pengar, kränkningar och våld.

I New York är det idag en stor marsch för att fira de framgångar kvinnor och flickor har gjort runt om i världen sedan 1995. De var det året då FN tog Pekingdeklarationen och gjorde en handlingsplan efter ett massivt arbete bland organisationer och politiker runt om i världen. Marschen är också ett tillfälle att understryka behovet av politiskt engagemang för att påskynda åtgärder för att uppnå jämställdhet 2030.
Den lyfter fram 12 kritiska områden:
1. Kvinnor och miljö
2. Kvinnor vid makten och beslutsfattandet
3. Flickor
4. Kvinnor och ekonomi
5. Kvinnor och fattigdom
6. Våld mot kvinnor
7. Mänskliga rättigheter för kvinnor
8. Utbildning av kvinnor
9. Institutionella mekanismer för att främja kvinnors ställning
10. Kvinnor och hälsa
11. Kvinnor och media
12. Kvinnor och väpnade konflikter

Idag är det fokus på kvinnor men jämställdhet handlar om relationen mellan kvinnor och män och därför krävs också en vilja som är inkluderande också av män så att vi tillsammans kan utmana de normer och attityder som reproducerar en acceptans av förtryck mot kvinnor. 
Jämställdhet och kvinnor situation runt om i världen ska uppmärksammas 8 mars men också alla andra dagar året om.

Inga kommentarer: