måndag 9 februari 2015

Det är dags att rederierna tar ansvar för kvinnor och flickors säkerhet!

Förra veckan måste jag trots enorm tidsbrist skriva en insändare. Jag kunde inte var tyst efter två våldtäkter på färjorna för någon vecka sedan, måste jag reagera, fram framförallt när jag upplevde att svaren från färjornas informationsansvarige inte riktigt tog problemet på allvar. Nedan min insändare:

Det är dags att rederierna tar ansvar för kvinnor och flickors säkerhet
Vikingline har haft två anmälda våldtäkter på sina färjor de senaste veckorna. Hur det ser ut i övrigt med anmälningar och företeelser hos rederierna kan vi bara ana. Många utsatta väljer fortfarande att inte anmäla. I debatten tycker förstås alla att det är hemskt med våldtäkt men flera väljer att skuldbelägga kvinnorna. Kvinnorna borde tänkta efter, de borde inte varit så fulla, de borde ha andra kläder, de borde… Inget annat brott leder så tydligt till att offret pekas ut som ansvarig eller medansvarig. Ingen skuldbelägger han som har dyr fin kostym och friskt och glatt bjuder till höger och vänster och sen blir rånad på plånbok. Det gamla unkna synsättet på kvinnor som ansvarig för sexualiteten, både sin egen och männens, ligger starkt kvar.
Rederiet beklagar det inträffade, det brukar ju inte hända på just den här rutten. Det får ALDRIG hända, menar jag. Rederierna måste ta sitt ansvar för säkerheten för kvinnor och hela systemet måste utvecklas.
Före jul hade jag en tonårsflicka som skulle delta i ett seminarium, hon reste från Kapellskär till Mariehamn på fredag eftermiddag, hennes upplevelse av en full man som sökte kontakt med henne gjorde att vi under helgen måste leta en ”ledsagare” och boka om till dagresa, vilket gjorde att hon missade slutet av det program hon kommit för att delta i.
För en vecka sedan hade jag två tjejer i 18 år åldern som skulle med på konferens i Helsingfors, de gick på färjan 16.30, efter en middag valde de att sitta i hytten resten av kvällen. En 20 årig tjej som reste med samma tur valde att köpa smörgås i kafeterian och satt sen i hytten hela resan. Ja, de väljer själva men det är något i miljön som gör att de inte tar del av något av de utbud färjan har att bjuda. Själv reser jag mycket på nätterna, jag är 50+ och även jag flyr snabbt till min hytt och kommer ut först när färjan närmar sig ankomst. 
Är det verkligen på de här villkoren som kvinnor ska resa på färjorna?
Nej, det är dags att rederierna utvecklar sin säkerhet för kvinnor. Det ska finnas ställen där man kan sitta säkert utan att riskera att bli utsatt för oönskade inviter av olika slag. Det ska finnas gott om information som uppmuntrar en icke kränkande miljö, det ska finnas eskorterande personal och säkerhetssystem som man kan kontakta om man känner obehag eller är rädd. Vakterna ska aktivt agera och störa i de hytter där de hör att de är stökigt.
All personal måste ha genusutbildning så att de inte omedvetet skuldbelägger eller förlåter kränkande beteenden. Trygghet både för de som vill ha fest och de som reser av andra anledningar måste stå i centrum.    

Mia Hanström, ordförande Ålands feministparaply - ett nätverk för jämställdhet

Inga kommentarer: