fredag 16 januari 2015

Vi kan göra skillnad!

Inspirerade av en ledare Dagens Arena, en oberoende, radikal och progressiv "webbtidning" som jag kan rekommendera funderar jag: 
Jag och vår tax.
Man eller jag upplever ibland att vi lever i en hemsk värld där det bara blir värre och värre, senast attacken i Frankrike, men det är viktigt att påminna sig om att risken att dödas av terrorism framförallt i västvärlden är minimal och risken att drabbas av våld är mindre nu än någonsin. Utbildning, organisering, demokrati och en vad man kan kalla världsmedborgaranda har i Europa minskat mord, våldtäkter, utnyttjande av barn, hatbrott, utrotning av slaveri och avrättningar. Situationen för minoriteter är bättre än någonsin och även om tillgångarna är orättvist fördelade så är den materiella standarden högre än tidigare i historien. 
I Europa har vi en blandning av människor med rötter från olika håll i världen och med olika kulturella bakgrunder vi har tillåtet olikhet och i bakgrunden har vi gemensam gratis utbildning för alla i så gott som alla Europeiska länder en otroligt viktig bas. 
Men det finns mycket att göra och man ska påminna sig om att de Europa vi har idag har inte kommit till av en slump utan av demokratiska processer, politiska reform, aktivister och människors engagemang för mänskliga rättigheter och jämlikhet. Vi kan göra skillnad där vi står och är just nu. 
Alla kan genom att på ett eller annat sätt engagera sig för våra medmänniskor, för djuren och naturen bra till att allt fler får de bättre inte bara i utropa utan i hela välden. Vi måste se problem, men att ägna energi åt beklagande och dystopier leder inte framåt.

Inga kommentarer: