lördag 9 november 2013

Jag är agent för Schyst sex, mot prostitution, är du?

Det finns positiva och negativa krafter. Har ju jobbat med frågan om att utbilda unga i schyst och ömsesidiga sex och mot sexköp i många många år. Idag är frågan på politisk nivå och t ex lagarna förändra så sakta, men det kommer inte av sig själv och det behövs kampanjer  och diskussioner, för samtidigt som det finns en positiv förändring finns det stora ekonomiska intressen och de tillkommer nya målgrupper av sexköpare. Kalla fakta i veckan med temat ”Ung, snygg och torsk”. Visade hur unga killar köper sex för att slippa krångliga relationer, det de efterfrågar är vad man kan kalla en illusion av en relation,  där de som man har full kontroll och inget ansvar. På andra ställen i Europa uppmanas unga killar av äldre män att lära sig sex genom att gå till prostituerade. Andra tycker att semesterresan eller jobbresa till ett annat land ger utrymme för att söka upp prostituerade i glada killars gäng.
Sexköparna vilka de än är är de stora problemet. Handeln med människor för sexuella ändamål är vår tids slavhandel. Studier visar återkommande att de allra flesta i prostitutionen vill lämna den, att många upplevt tidiga övergrepp och att misshandel är vanligt.
Ett bra material för att få till diskussioner och reflektioner har nyligen släppts, där kan du bli Agent för schyst sex , passa på att gå igenom träningsprogrammet för Fair Sex och bli både klokare och mer engagerad mot förtryck och kränkningar. 
Vi behöver verkligen intensifiera arbete med genuspedagogik i skolor och dagisar. Vi måste stärka genusmedvetenheten i föreningar både bland unga och gamla och på arbetsplatser. Krafttag behövs! 

Inga kommentarer: